Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Σέρρες: Με λαμπρότητα τίμησαν οι Σερραίοι τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα (ΦΩΤΟ)

Ο ιερός Παντελεήμων εσύναξε και φέτος, Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, εκατοντάδες Σερραίους για να δοξάσουν τα μεγαλεία του Θεού εις τον οίκο του και να τιμήσουν την ιερά του μνήμη στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού...

Στα ψηλά σημεία της πόλεως, στις υπόρειες της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής ακροπόλεως, όπου βρίσκεται από της πολιάς χριστιανικής αρχαιότητος, ο ιερός Ναός, σαν Άγγελος που αγκαλιάζει με τις νοητές φτερούγες του την ελληνικωτάτη πόλη των Σερρών, τελέσθηκε την κυριώνυμο ημέρα πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προ της απολύσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, απευθυνόμενος με εμπνευσμένο λόγο στο πυκνό εκκλησίασμα που προσήλθε να μετάσχει της αναιμάκτου θ. Ευχαριστίας και να προσκυνήσει το ιερό Λείψανο του Αγίου, τόνισε ότι οι μνήμες των Αγίων προβάλλουν ενώπιον μας ως μία αφορμή για τον προσωπικό μας αγιασμό αλλά και για την φανέρωση του μυστηρίου της Εκκλησίας ως Σώματος Ιησού Χριστού και ως οικογενείας του Θεού, αλλά και ως ευκαιρία για πνευματική διδαχή και διδασκαλία.

Παρετήρησε ότι σήμερα υπάρχει, με ευθύνη και των ποιμένων της Εκκλησίας μας, έλλειμμα ουσιαστικής γνώσεως περί της ζωής της Εκκλησίας μας, με αρκετούς χριστιανούς μας να έχουν αναγάγει τις μνήμες των αγίων μας σε μία ευλαβική μόνο συνήθεια εθιμικού χαρακτήρος, μένοντας στην επιφάνεια των πραγμάτων και αφήνοντας την ψυχή και τη ζωή τους ακαλλιέργητη πνευματικώς.

Με αφορμή μάλιστα την μεγάλη εορτή του ιαματικού Παντελεήμονος, υπογράμμισε ότι αποτελεί ιερά και μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας μας, από τους πρώτους ακόμη χριστιανικούς αιώνες, οι μνήμες των Αγίων και μάλιστα των Μαρτύρων της να τιμώνται πρωτίστως διά της τελέσεως της θ. Λειτουργίας.

Οι εορτές των Αγίων μας δεν αποτελούν κοσμικές πραγματικότητες αλλά βαθιά πνευματικά και εκκλησιαστικά γεγονότα. Ο άνθρωπος εορτάζοντας «συν πάσι τοις Αγίοις» το μυστήριο της πίστεως αποκτά εμπειρία της χριστοζωής αλλά και του σκοπού και του προορισμού του και διδάσκεται τον τρόπο εκπληρώσεως του προορισμού αυτού, που πραγματώνεται εν τη Εκκλησία και διά της Εκκλησίας.

Οι Μάρτυρες, είπε, ξεπέρασαν με την φλόγα της αγάπης τους προς τον Χριστό το ισχυρότερο αίσθημα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αυτό δηλαδή της αυτοσυντηρήσεως.

Θεώρησαν ότι η ζωή μαζί με τον Χριστό είναι ασυγκρίτως τελειοτέρα και σπουδαιοτέρα από την επίγεια ζωή τους και με χαρά και χωρίς λογισμούς αμφιβολίας πορεύτηκαν στο μαρτύριο ως έκφραση της ζέουσας αγάπης για τον Χριστό!

Και συνέχισε ο Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας: «Ο Χριστός στη θεία Λειτουργία «στρώνει» το τραπέζι της Βασιλείας Του και μας προσκαλεί όλους να γίνουμε συνδαιτημόνες. Είναι ο προσφέρων και ο προσφερόμενος στην πνευματική Του τράπεζα, καλώντας τον καθένα από εμάς να γίνει μέτοχος ζωής αιωνίου. Η αδιαφορία μας όμως, μας κάνει δυσκίνητους προς την αρετή και την αγιότητα. Ο Χριστός όλους μας θέλει, όλους μας αγαπά, για όλους μας ήρθε στον κόσμο, για να καθαρίσει τα λάθη, να θεραπεύσει τις αμαρτίες μας και να μας οδηγήσει στον ουρανό. Τιμούμε λοιπόν τους Αγίους μας πραγματικά όταν μετέχουμε της θείας Λειτουργίας, που τελείται στη μνήμη τους, όταν μετέχουμε με καθαρή συνείδηση στο άγιο Ποτήριο της Ζωής διά του οποίου ο άνθρωπος γίνεται σύσσωμος και σύναιμος με τον ίδιο τον Χριστό, όταν μιμούμεθα το ήθος και τη ζωή των Μαρτύρων στην καθημερινότητα της ζωής μας.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Οι Άγιοι μας καλούν φιλάδελφα να μιμηθούμε την πίστη, το ήθος, την αρετή και το βίωμα τους, ένα βίωμα βαθιά χριστοκεντρικό, εκκλησιαστικό και φιλάνθρωπο».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: Romfea.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.