Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Σέρρες: Οι Σερραίοι εόρτασαν την αθληφόρο Αγία Παρασκευή (ΦΩΤΟ)

Η εορτή της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου τιμήθηκε πανδήμως στην ομώνυμη ανδρώα κοινοβιακή ιερά Μονή των Σερρών...

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος χοροστάτησε στον μέγα πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην ως είρηται ιερά Μονή.

Στην ιερά πανήγυρη συμμετείχαν οι αδελφοί της ιεράς Μονής, κληρικοί από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Εκκλησία των Σερρών και μέγα πλήθος ευλαβών και φιλέορτων προσκυνητών. Το θείο λόγο της εορτής εκήρυξε εναργώς ο Παν. Αρχιμ. Γαβριήλ Παλιούρας, Πρωτοσύγκελλος και Ηγούμενος της εορτάζουσας Μονής, αναφερθείς στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, τονίζοντας κυρίως την αξία της ομολογίας της χριστιανικής μας ταυτότητος ως του πιο ουσιαστικού στοιχείου της όλης υπάρξεώς μας.

"Οι μνήμες των Αγίων προβάλλουν ενώπιον μας ως μια αφορμή και ευκαιρία πνευματικού αναβαπτισμού, διότι μέσα από αυτές διδασκόμεθα την ομοήθεια του Θεού και τη ζωή του Χριστού όπως αυτή προβάλλεται μέσα από τη ζωή και το μαρτύριο των αγίων της Εκκλησίας μας" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "κάθε φορά που εορτάζουμε τη μνήμη ενός αγίου της Εκκλησίας μας, όπως απόψε της τόσο λαοφιλούς αγίας Παρασκευής ερχόμεθα κοντύτερα στον Θεό, διδασκόμεθα και πάλι τα δικαιώματά Του, έτσι ώστε να μην παραδίδεται η πνευματική μας προκοπή στην καταστροφική δύναμη της συνηθείας, η οποία μικραίνει τον πνευματικό μας ορίζοντα, οδηγώντας μας σε κατάσταση πνευματικής υπνώσεως".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα που υπερπλήρωσε την ιερά Μονή και τον κεντρικό δρόμο μπροστά από αυτήν, τόνισε ότι η ζωή των αγίων μας ήταν μία αληθής προπαρασκευή τους για την ουράνια βασιλεία. Η Αγία Παρασκευή αγωνίσθηκε δι΄ ολοκλήρου της ζωής της ώστε να ετοιμάσει τον εαυτό της για να προσφερθεί ως ευωδιαστό θυμίαμα ενώπιον του θρόνου της μεγαλοσύνης του Θεού. Η ζωή της ήταν μία συνεχής παρασκευή και προετοιμασία ώστε να είναι αρεστή στον Θεό, ο οποίος αποτελεί το ύψιστον τέλος της ανθρώπινης ζωής. Η μνήμη της αθληφόρου Παρασκευής μας υπενθυμίζει με έναν δυναμικό και ουσιαστικό τρόπο την ευγένεια της καταγωγής μας αλλά και το χρέος μας, την ευθύνη μας, τον προορισμό μας, που είναι να μετέχουμε της αγιότητος του Θεού, βαδίζοντας τον ανηφορικό και δύσκολο ευαγγελικό δρόμο με απόλυτη πιστότητα και αφοσίωση στον Νυμφίο Ιησού Χριστό".

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε το πολυπληθές φιλέορτο εκκλησίασμα για την αθρόα συμμετοχή του, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη προς την μητέρα Εκκλησία, την στήριξη και τη στοργή προς το Μοναστήρι και την Αδελφότητα.

Τέλος, ευχήθηκε πατρικώς, η παρουσία της Αγίας Παρασκευής να είναι εμφανής, να ευλογεί τον Ηγούμενο και τους αδελφούς της ιεράς Μονής να εκπληρώνουν θεαρέστως την αποστολή τους, να επιμαρτυρούν το μυστήριο της πίστεως και να βιώνουν τον θυσιαστικό μοναχικό τρόπο ζωής. Τόνισε δε, απευθυνόμενους στους πιστούς, ότι είναι ανάγκη να κρατούν ψηλά την πίστη, την ελπίδα, το αγωνιστικό φρόνημα και κυρίως το όνομα του Χριστού σ' αυτούς τους δύσκολους και απαράκλητους καιρούς.

Αύριο, Κυριακή 26 Ιουλίου, θα τελεσθεί η πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία στην εορτάζουσα ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: Romfea.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.