Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Σέρρες: Με λαμπρότητα η 107η επέτειος της απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ)

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας γιορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 27 Ιουνίου 2020, η 107η επέτειος της απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου από τα Βουλγαρικά στρατεύματα...

Ο Ιούνιος του 1913 βάφτηκε κόκκινος από το αίμα των ενδόξων Ελλήνων Στρατιωτών που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος απελευθερώνοντας τις Πόλεις της Μακεδονίας (Κιλκίς, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, κ.α.).

Ανάμεσά τους και ο Εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου Κωνσταντίνος Ασημιάδης, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελείωσε μαρτυρικά τη ζωή του.

Άπαντες οι πρόγονοι μας, τους οποίους με σεβασμό και τιμή ευγνωμονεί σήμερα ο Κλήρος και ο λαός του Σιδηροκάστρου με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Μακάριο, πλήρωσαν ακριβά το τίμημα για να κρατήσουν ελληνική τη Μακεδονία μας και να κυματίζει υπερήφανα η τιμημένη ελληνική σημαία.

Τη διοργάνωση των φετινών "Ελευθερίων" ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Ι.Μ. Σιδηροκάστρου με την ευλογία του Ποιμενάρχου κ. Μακαρίου και τη μέριμνα των Ιερέων του Ναού της Ευαγγελιστρίας που περιελάμβανε Ιερές Ακολουθίες και επετειακές εκδηλώσεις.

Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας τελέστηκε το πρωί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, τον οποίο πλαισίωσε πλήθος Ιερέων και Διακόνων της τοπικής Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Ιωάννη Καλαϊτζή.

Στην συνεχεία τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Μητροπολίτη κυρού Κωνσταντίνου και Δοξολογία ενώπιον των Βουλευτών του Νομού κ.κ. Χατζηβασιλείου, Λεονταρίδη και Μπούμπα, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλου, του Δημάρχου Σιντικής κ. Δομουχτσίδη και εκπροσώπων του Στρατού.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Τσαταλτζινός, αναφερθείς στα ιστορικά γεγονότα του Ιουνίου του 1913 και στην απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου.

Το πρόγραμμα εορτασμού ολοκληρώθηκε στο Ηρώο με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και την κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών και στρατιωτικών αρχών.

"Είναι μια ιστορική μέρα για το Σιδηρόκαστρο αλλά και για όλη την πατρίδα. Πριν από 107 χρόνια η πόλη μας απελευθερώθηκε ύστερα από μια σκληρή και φονική μάχη που έδωσε ο Ελληνικός Στρατός. Δεν ξεχνάμε ποτέ τους στρατιώτες μας που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Δεν ξεχνάμε το Μαρτύριο του Μητροπολίτη Κωνσταντίνου και όσα φρικτά υπέμεινε δίνοντας τη ζωή του για την πατρίδα. Οι Έλληνες στα 107 χρόνια που πέρασαν από τότε, όταν ήμασταν ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε. Όταν διχαστήκαμε, χωρίς λόγο και αιτία, βρεθήκαμε μπροστά σε τραγωδίες, τις οποίες έπρεπε μετά να ξεπεράσουμε. Χρόνια Πολλά, δημιουργικά και ειρηνικά" - τόνισε στη δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Σιδηρόκαστρο | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: Romfea.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.