Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Ιωσήφ Κοχλιαρίδης: Ο Σερραίος οδηγός που «οργώνει» τους δρόμους της Αθήνας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τον Ιωσήφ Κοχλιαρίδη τον είχα γνωρίσει πριν από χρόνια κάνοντας ρεπορτάζ για το μουσείο της Αμφίπολης όπου εργαζόταν ως τεχνικός και συντηρητής.

Έτσι ξαφνιάστηκα όταν 20 χρόνια μετά τον συνάντησα στο τιμόνι ενός αστικού λεωφορείου στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού όπου έκανα ρεπορτάζ για την εγκληματικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η οποία επέστρεψε μαζί με τους επιβάτες μετά τον κορονοϊο. Ο Ιωσήφ μου μίλησε στην κάμερα και μου περιέγραψε πως δρουν οι επιτήδειοι που βάζουν στο στόχαστρό τους ηλικιωμένους ανθρώπους: “Επιλέγουν δρομολόγια με πολύ κόσμο όπως το 608 και χτυπούν ώρες που έχει συνωστισμό. Οι προρτοφολάδες δρουν σε ομάδες. Συνήθως στέκονται κοντά στις πόρτες και σπρώχνουν τους επιβάτες την ώρα που κλείνουν. Έτσι δεν γίνονται αντιληπτοί. Μόλις πάρουν το πορτοφόλι ή το κινητό κάποιου το δίνουν σε συνεργάτη τους έτσι ώστε ακόμη κι αν τουυς γίνει σωματικός έλεγχος να μην βρεθεί πάνω τους. Είναι επαγγελματίες αετονύχηδες. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Έχουν κλέψει ακόμη κι εμένα” μου είπε. Αφού τελειώσαμε το ρεπορτάζ πιάσαμε την συζήτηση για της Σέρρες  και την όμορφη Παλαιοκώμη από όπου κατάγεται. Μου είπε τα νέα της περιοχής όπως οτι ο πρώην δήμαρχος Τάκης Παπαδόπουλος άνοιξε ένα ωραίο καφέ το “Εννέα Οδοί” στην Μεσολακκιά , μου είπε την ιστορία του πως από την Αμφίπολη βρέθηκε στην Αθήνα ενώ δεν έκρυψε την νοσταλγία του για το χωριό του. 


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ 

6ea91fca-lena-lazarou-300x280

Από που κατάγεσαι; 

Από την Παλαιοκώμη Σερρών. Εκει μεγάλωσα και όπως θυμάσαι στις Σέρρες εργαζόμουν στο Μουσείο της Αμφίπολης ώς συντηρητής, εργάτης...Ήμουν “ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές”.

Και πότε έφυγες; 

Εγώ έφυγα πριν την Ολυμπιάδα. Το 2003. Εκείνη την περίοδο λόγω των Ολυμπιακών αγώνων είχαν κοπεί τα κονδύλια κι ενώ κάθε χρόνο στο μουσείο προσλαμβάνονταν 30 άτομα άρχισαν να παίρνουν μόνο 3-4 άτομα. Τότε εγώ είχα μόλις παντρευτεί και είχαμε κάνει το πρώτο μας παιδί και όπως καταλαβαίνεις αγχώθηκα. Δεν μπορούσα να έχω οικογένεια και να ζω με την αβεβαιότητα. Και είπα μέσα μου “κάτσε να φύγουμε να βρω τουλάχιστον μία σίγουρη δουλειά”

Και η σύζυγος από Σέρρες; 

Όχι από την Βουδαπέστη. Από Ουγγαρία. Γνωριστήκαμε και ερωτευθήκαμε στην Ασπροβάλτα όπου είχε έρθει για διακοπές. Τότε η Ασπροβάλτα ήταν στα πάνω της. Έχω πολλούς φίλους και περνούσαμε ωραία. 

Οπότε πήρες την σύζυγο και κατεβήκατε Αθήνα; 

Ναι. Ο πρώτος μου γιος που σήμερα είναι 19 χρονών γεννήθηκε πάνω στις Σέρρες.Ο δεύτερος που σήμερα είναι 15 γεννήθηκε στην Αθήνα. 

Και η δουλειά στα αστικά πως προέκυψε; 

Το επαγγελματικό δίπλωμα το είχα. Είχα και κάτι ξαδέρφια εδώ στην Αθήνα και  το 2000 με ειδοποίησαν πως γινόταν ένας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Έκανα την αίτηση και ευτυχώς με πήρανε τρία χρόνια μετά. 


Πως εγκλιματίστηκες ως οδηγός από την ήσυχη  Παλαιοκώμη στην “ζούγκλα” της Αθήνας; 

Στην αρχή να φανταστείς ήξερα μόνο τα πρακτορεία του Κηφισού και το Χαλάνδρι όπου ζούσαν τα πρώτα  ξαδέρφια μου. Τίποτα άλλο. Θυμάμαι ότι πήγαινα με άγχος το πρωι και έβλεπα το δρομολόγιο που μου ανέθεταν και το απόγευμα το εκτελούσα. Στην αρχή τους καινούριους οδηγούς τους βάζουν πάντα απόγευμα. Την Θεσσαλονίκη επειδή εκεί είχα πάει φαντάρος και είχα δουλέψει ένα χρόνο την ξέρω από έξω  αλλά στην Αθήνα δεν είχα έρθει. 

Τωρα την Αθήνα την έμαθες; 

Έ, αλλίμονο! Από έξω και ανακατωτά...χα χα

Σε ποια δρομολόγια είσαι τώρα; 

Δεν κάνουμε σταθερά ένα δρομολόγιο. Εγώ είμαι στο αμαξοστάσιο της ΑΝθούσας όπου έχουμε και πολλούς Σερραίους.

Στα  17 χρόνια που δουλεύεις σου έχουν τύχει κάποια επεισόδια που θυμάσαι; 

Η εγκληματικότητα όπως σου περιέγραψα στο ρεπορτάζ που έκανες για τον ALPHA οργιάζει στα δρομολόγια του κέντρου τις ώρες του συνωστισμού. Εμένα μου έχουν κλέψει και το κινητό και το πορτοφόλι μου.  Όσο είσαι στο τιμόνι μπορούν να συμβούν πολλά και πρέπει να έχεις την ψυχραιμία να τα αντιμετωπίσεις. Για παράδειγμα θυμάμαι ότι μετέφερα μία αεροσυνοδό η οποία είχε πάθει κρίση πανικού. Είχε χάσει τον προσανατολισμό της.  Η καημένη νόμιζε πως πηγαίνει στον Πειραιά ενώ το λεωφορείο πήγαινε στο αεροδρόμιο. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει και λιποθύμισε . Είχα τρομάξει. Ευτυχώς φτάσαμε στο ιατρείο του αεροδρομίου όπου οι γιατροί της παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και συνήλθε. 


Κατά την διάρκεια της καραντίνας εργαζόσουν; Πως ήταν οι συνθήκες; 

Εμείς είμαστε σε μια κατηγορία εργαζομένων που δεν σταματήσαμε καθόλου. Στην αρχή ανησύχησα αλλά μετά με την εφαρμογή των μέτρων ένιωσα πιο ασφαλής. Δεν ανοίγουμε τις μπροστινές πόρτες, φοράμε μάσκες, χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, δεν είχε και πολύ κόσμο…

Στις Σέρρες ανεβαίνεις καθόλου; 

Ναι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχα ανέβει καθώς ο μεγάλος μου γιος σπουδάζει στην Καβάλα.Οπότε πέρασα και από τις Σέρρες. 

Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα; 

Παρόλο που έχω μία μόνιμη δουλειά θα το ήθελα. Μέσα μου έχω έντονη νοσταλγία. Το δύσκολο θα ήταν να πείσω την οικογένειά μου καθώς η γυναίκα μου εργάζεται εδώ και τα παιδιά έχουν τον κύκλο τους... Ίσως στο μέλλον….

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.