Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Νίκος Κρέτσης: Ο Σερραίος συνδικαλιστής που δίνει αγώνα για τους εργαζόμενους στους δήμους της χώρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τον Νίκο Κρέτση τον γνώρισα στις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Πρώτος στην πορεία , να κρατάει πανό και να φωνάζει συνθήματα δίνοντας τον  ρυθμό.

Μετά την συνέντευξη που μου έδωσε για το δελτίο του ALPHA πιάσαμε την συζήτηση αναλύοντας το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου που έβγαλε όλους τους εργαζομένους στον δρόμο και γέμισε τις γειτονιές με σκουπίδια. Έτσι έμαθα πως κατάγεται από το Πεθελινό Σερρών, πως το να αγωνίζεται για το καλό των συναδέλφων του είναι κάτι που τον παθιάζει και πως τις ελεύθερες ώρες του χαλαρώνει φροντίζοντας τον κήπο του και παίζοντας με τα σκυλιά του…..Όταν του ζήτησα συνέντευξη για τα serraikanea.gr δέχτηκε με χαρά. “Μόλις τελειώσουν οι κινητοποιήσεις” μου είπε. Και μόλις τελείωσαν τα ξαναείπαμε….


6ea91fca-lena-lazarou-300x280

Της Ελένης Λαζάρου 


Από που κατάγεσαι; 


Κατάγομαι από ένα όμορφο μικρό χωριό του Ν. Σερρών, το Πεθελινό από όπου κατάγονται και οι δύο γονείς μου.


Και πως βρέθηκες στην Αθήνα; Από τις Σέρρες έφυγα σε ηλικία 5 ετών περίπου φυσικά μαζί με τους γονείς μου και την μικρότερη κατά 3 χρόνια αδερφή μου. Ο λόγος καθαρά οικονομικός. Οι γονείς αναζητώντας ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης πήραν την απόφαση να κατέβουν στην πρωτεύουσα. Βέβαια  τα αδέρφια του πατέρα μου είχαν ήδη μετακομίσει στην Αθήνα οπότε υπήρχε ένα σοβαρό κίνητρο και μια σημαντική βοήθεια.Πρόλαβες να έχεις αναμνήσεις από το χωριό; 


Οι πιο έντονες αναμνήσεις από το χωριό... Δεν έχω τόσες πολλές πριν την ηλικία των 5 που φύγαμε αλλά πάρα πολλές από εκεί και μετά καθώς ήμασταν για πολλά χρόνια τακτικότατοι επισκέπτες! Τι να θυμηθώ πρώτα!... Οι τσάρκες με τα ποδήλατα, το κολύμπι στον Στρυμώνα, οι δουλειές στα χωράφια, τον παππού και την γιαγιά, τα ξαδέρφια και οι φίλοι μου!!! Πάνω από όλα όμως δεν πρόκειται να ξεχάσω τους φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους του χωριού με την ανοιχτή καρδιά.


Στην Αθήνα που ζεις και που εργάζεσαι; 


Κατοικώ μόνιμα στην Αρτέμιδα. Μια παραθαλάσσια Πόλη που βρίσκεται στην Ανατολική Αττική δίπλα στο Αεροδρόμιο Σπάτων Ελ. Βενιζέλος. Είμαι μόνιμος Δημοτικός Υπάλληλος και εργάζομαι στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος.


Παντρεμένος; 


Είμαι παντρεμένος με την Φρόσω. 

Ο συνδικαλισμός πως μπήκε στην ζωή σου; 


Με τον συνδικαλισμό είχα ασχοληθεί πριν προσληφθώ στο Δήμο, όταν εργαζόμουν στον Ιδιωτικό Τομέα. Είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τις αγωνίες σου και την προσπάθεια σου να βοηθήσεις να βελτιωθεί και να οργανωθεί καλύτερα η δουλειά σου αλλά κυρίως να καταγγείλεις και διορθώσεις τα κακώς κείμενα και να παλέψεις για το δίκαιο.

Πιστεύω πως είναι μικρόβιο ο συνδικαλισμός. Αν το κολλήσεις, δεν θεραπεύεται.


Αυτήν την φορά για ποιο λόγο βγήκατε στους δρόμους; 


Για ακόμη μια φορά βρεθήκαμε στο δρόμο, στη πρώτη γραμμή! Κύριο αίτημα των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου μας ήταν η απόσυρση του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχέδιου της κυβέρνησης με το οποίο απελευθερώνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις την ιδιωτικοποίηση Δημοτικών Υπηρεσιών όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο και ο Ηλεκτροφωτισμός.

Είναι ξεκάθαρο και σαφές ότι πίσω από το συγκεκριμένο άρθρο κρύβονται κυρίως οι μεγαλοεργολάβοι που περιμένουν και επιμένουν χρόνια να αρπάξουν αυτές τις υπηρεσίες. Φυσικά μη νομίζετε ότι έρχονται να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο! Ο μόνος στόχος τους είναι το κέρδος. Έχουμε δεκάδες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων Δημοτικών υπηρεσιών στη χώρα μας οι οποίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Υψηλότερο κόστος με ταυτόχρονη ανεπαρκείς απόδοση.

Πιστεύουμε βέβαια ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα σταματήσει μόνο σε αυτές τις Υπηρεσίες. Έχουν βάλει στο στόχαστρο όσες Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. μπορεί να αποφέρουν κέρδος! Άλλωστε η πολιτική τους, την οποία δεν αρνούνται, είναι ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ καταργώντας οριστικά τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Δημοτικών Υπηρεσιών με παράλληλη αύξηση των Δημοτικών Τελών.Μένει καθόλου χρόνος για χόμπι; 


Όσο αφορά το χόμπι μου... Όσο ελεύθερο χρόνο μπορώ να βρω τον περνάω στον κήπο μου με τα φυτά μου και με τα δύο σκυλιά μου. Ευτυχώς κατοικώ σε μονοκατοικία με μεγάλο κήπο οπότε έχω τον χώρο να ασχοληθώ.Η ζωή στην Αθήνα , η δουλειά και οι συνδικαλιστικοί αγώνες σου αφήνουν χρόνο να ανεβαίνεις καθόλου στις Σέρρες; Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν επισκέπτομαι συχνά τον τόπο που γεννήθηκα. Λίγο η δουλειά, λίγο οι δυσκολίες της ζωής, ιδιαίτερα κατά την κρίση, μας έχουν αναγκάσει να μην μπορούμε να πηγαίνουμε στον τόπο μας.


Έχω αρκετούς συγγενείς και φίλους που πραγματικά μου έχουν λείψει. Τους σκέφτομαι συνέχεια.


Θα το σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα;


Για μόνιμα δεν νομίζω. Έχω φτιάξει έτσι τη ζωή μου πια που δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να επιστρέψω μόνιμα. Ποτέ όμως μη λες ποτέ!


Τα σχέδιά σου για το μέλλον; 


Για το μέλλον... Αρχικά να είμαστε υγιείς να αγωνιζόμαστε, να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και στις επιθέσεις που δεχόμαστε κυρίως σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, για τις νεότερες γενιές. Όσο αφορά τα υπόλοιπα, πιστεύω ότι ρυθμίζονται ανάλογα με τις συνθήκες.


Ακολουθήστε τον Νίκο Κρέτση στο Facebook εδώ: https://www.facebook.com/profile.php?id=1215778529

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.