Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Εορτή της Παναγίας Πονολυτρίας και της Εθνικής Επετείου του ''ΟΧΙ'' στις Σέρρες

Της Στέλλας Χατζή-Λεκκού για την ιστοσελίδα Romfea.gr

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε στην πόλη των Σερρών η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 2019, κατά την οποία ο Σερραϊκός λαός πανηγυρίζει τριπλά.

Μαζί με την εθνική επέτειο για το έπος του 1940 και την Θεομητορική εορτή της Σκέπης της Παναγίας μας, η ημέρα λαμπρύνθηκε από τον εορτασμό για την σύναξη της Παναγίας Πονολύτριας.

Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο καθεδρικός και προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Θεοδώρων, όπου βρίσκεται αποθησαυρισμένη η μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας Πονολύτριας, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Όλους αυτούς τους αιώνες πορεύεται μέσα στον χρόνο μαζί με τους αγώνες του Σερραϊκού λαού, ο οποίος της έδωσε την προσωνυμία «Πονολύτρια», μία ονομασία που δεν συναντάται πουθενά αλλού.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν την Κυριακή το απόγευμα 27 Οκτωβρίου 2019 με την τέλεση του αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, παρουσία του κλήρου της Μητροπόλεως και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι η Παναγία Πονολύτρια είναι το «ιερόν παλλάδιον» των Σερρών, η μεγάλη προστάτιδα και έφορος των Σερραίων.

Η μαρμαρόγλυπτη αυτή εικόνα, η οποία ακολούθησε τις εθνικές περιπέτειες του τόπου, εκλάπη από τους Βουλγάρους το 1917 και ξαναγύρισε στο σπίτι της, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, ύστερα από απουσία 97 χρόνων. «Μόνο εδώ» τόνισε «υπάρχει αυτή η αρχαία μαρμάρινη εικόνα, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα με αυτή την προσωνυμία.  Πουθενά αλλού, σ ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο δεν υπάρχει Παναγία Πονολύτρια. Γι αυτό είναι μία εξαιρετική ευλογία της Θεομήτορος σ αυτόν τον τόπο και αισθανόμαστε συγκλονισμό εάν σκεφτούμε πόσα εκατομμύρια Σερραίων από τον 11ο αιώνα, στάθηκαν μπροστά σ αυτό το εικόνισμα και ανέπεμψαν τις προσευχές τους. Και είναι ευλογία του Θεού ότι εδώ και 12 χρόνια από το 2007, μετά από μία περιπέτεια πολλών δεκαετιών , η κλαπείσα εικόνα από τους Βουλγάρους επέστρεψε στο σπίτι της, εδώ όπου ετιμάτο και ελατρεύετο από τους προγόνους μας.»

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινου παρευρίσκετο αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων «η Εύξεινος Λέσχη».

Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος προεξήρχε του πανηγυρικού όρθρου και της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στον λόγο του αναφέρθηκε στην προστασία της Παναγίας προς το «θεοσκέπαστο» έθνος των Ελλήνων, το οποίο αν και είναι μικρό έχει ένδοξο ιστορία.

«Παρά τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας» σημείωσε «η Παναγία εξακολουθεί με την ίδια αγάπη να φροντίζει αυτό το έθνος. Το γιατί, μόνο εκείνη το γνωρίζει. Και επειδή η εποχή μας είναι πολύ δύσκολη σήμερα, ας στηριχτούμε από την αγάπη της και από τα οράματα των πατέρων μας οι οποίοι κατόρθωσαν το ακατόρθωτο».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δοξολογία στην Μητρόπολη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Σερρών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, ενώ κατόπιν έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά και κατάθεση στεφάνων.

Τέλος πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του «όχι».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Πηγή: Romfea.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.