Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Σέρρες: Κατερίνα Κούκα: «Η Τζουμαγιά είναι ο παράδεισος των παιδικών μου χρόνων» (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Όταν της μίλησα για πρώτη φορά στο τηλέφωνο η αγαπημένη, αισθαντική και λαϊκή φωνή της -την οποία έχω ακούσει τόσες φορές στα τραγούδια της - μου προκάλεσε ένα αίσθημα οικειότητας...

Ωστόσο της μίλησα στον πληθυντικό. “Δεν μου αρέσει ο πληθυντικός” μου είπε γελώντας. “Λέγε με Κατερίνα. Περίμενε να ψήσω έναν καφέ και να τα πούμε για τις Σέρρες που τόσο αγαπώ. ” Χρειάστηκαν δύο λεπτά για να μιλάμε σαν παλιές καλές φίλες και να μοιραστούμε αναμνήσεις από τον τόπο μας, το πανηγύρι της Ηράκλειας, τα πεντανόστιμα λουκάνικα της τζουμαγιάς  αλλά και κοινούς μας φίλους όπως τον γνωστό δημοσιογράφο Στέλιο Παπαπέτρου με τον οποίο ήταν συμμαθήτρια στο σχολείο της Ηράκλειας και όπως μου αποκάλυψε ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Την έχουν χαρακτηρίσει αληθινή, εξωστρεφή,  επικοινωνιακή αλλά συνάμα απλή,  με μια σπάνια εσωτερικότητα στην ερμηνεία της και με σπάνια λαϊκή φωνή που ξέρει πολύ καλά να «παίζει» με τις ψυχές μας και να μας χαρίζει συγκινητικές στιγμές.

Η Κατερίνα Κούκα  είναι περήφανη για την καταγωγή της και την αναφέρει σε κάθε ευκαιρία. Στο βιογραφικό της δεν αναφέρει μόνο πως κατάγεται από τις Σέρρες αλλά διευκρινίζει πως κατάγεται από την Ηράκλεια Σερρών. Κόρη βιοπαλαιστών που έγιναν οικονομικοί μετανάστες στην Γερμανία πέρασε μεγάλες δυσκολίες οι οποίες όμως τη δυνάμωσαν. Μην έχοντας άλλη επιλογή από την επιτυχία πάλεψε και τα κατάφερε.

 

«Γεννήθηκα φτωχή και έμαθα να παλεύω στη ζωή μου», λέει η Σερραία τραγουδίστρια.

“Εσύ από πού είσαι Ελένη;”  με ρώτησε  μόλις ξεκινήσαμε την συζήτηση. “Από το Νέο Σούλι” της λέω. “Εγώ από την Ηράκλεια, την Τζουμαγιά” μου λέει και στην φωνή της διακρίνω την νοσταλγία. “Τι θέλεις να πούμε;” με ρωτάει. Να μιλήσουμε για σένα, για το τι κάνεις καλλιτεχνικά και για τις Σέρρες” της λέω. “Τα δύο πρώτα είναι γνωστά” μου λέει.” Ο κόσμος βαριέται να τα διαβάζει. Ας μιλήσουμε μόνο για τις Σέρρες. Η μάλλον για τας Σέρρας.” μου λέει και γελάμε και οι δύο αυθόρμητα. “Όπως αγαπάς” της είπα…

 

Πώς έφυγες λοιπόν από τις Σέρρες;

Όπως σου είπα είμαι από την Ηράκλεια. Οι γονείς μου φτωχοί , μεροκαματιάρηδες. Όταν ήμουν 11 χρονών πήραν την απόφαση -όπως τόσοι άλλοι Έλληνες εκείνη την εποχή- να πάνε στην Γερμανία για δουλειά. Αυτή ήταν λοιπόν η πρώτη -ηρωική θα έλεγα- έξοδος από την Ηράκλεια. Και δυστυχώς δεν επιστρέψαμε ποτέ. Εγώ πήγα δημοτικό στην Ηράκλεια και μετά συνέχισα το σχολείο στην Γερμανία. Όταν γύρισα παντρεύτηκα στην Χαλκίδα. Και όταν χώρισα ξεκίνησα το τραγούδι στην Αθήνα…..


Κάποιοι άνθρωποι όταν γίνονται διάσημοι δεν θέλουν να  αποκαλύπτουν την καταγωγή τους. Πχ ξέρω κάποιους Σερραίους που λένε πως κατάγονται από την Θεσσαλονίκη. Εσύ δηλώνεις περήφανη Σερραία….

Έχω δηλώσει πολλές φορές δημόσια πως είμαι πολύ περήφανη για την καταγωγή μου. Είναι περήφανη που είμαι παιδί από τις Σέρρες. Είμαι περήφανη για την αγωγή που έλαβα από τους γονείς μου που ήταν “μεροδούλι-μεροφάι” ,  από τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνιζόντουσαν για την ζωή τους - όπως και όλοι γύρω γύρω δηλαδή - για να μας μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αρχές και ήθος σε μία Ελλάδα που τότε είχε μεγάλες δυσκολίες και φτώχεια.

Για αυτό και μετανάστευσαν οι άνθρωποι σε μία ξένη χώρα και πέρασαν πολλά δεινά τα οποία τα θυμάμαι , τα είδα , τα έζησα και με διαμόρφωσαν . Με ατσάλωσαν στη  στη ζωή μου . Όχι λοιπόν  δεν είμαι από τη Θεσσαλονίκη  είμαι από τις Σέρρες. Και μάλιστα από την Ηράκλεια, την Τζουμαγιά!

 

Έχουμε και κοινούς φίλους όπως τον δημοσιογράφο Στέλιο τον Παπαπέτρου

Τι μου θύμισες τώρα. Πηγαίναμε μαζί σχολείο. Από το νηπιαγωγείο. Ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης. Ερχόταν στο σχολείο με κοστουμάκι. Φαινόταν πως αγαπούσε τα γράμματα και πως θα διέπρεπε. Να του δώσεις χαιρετισμούς αν τον δεις. Τον αγαπάω πολύ. Επίσης είναι ανηψιός μου ο Ανδρέας ο Ρουμελιώτης. Έχω στο περιβάλλον μου πολλούς δημοσιογράφους όπως βλέπεις. Και φίλους...


Πώς μπήκε το τραγούδι στη ζωή σου;

Αυτά είναι γνωστά σου είπα. Αν και ακούγεται παράδοξο ξεκίνησα για βιοποριστικούς λόγους. Από μικρή αγαπούσα πολύ την μουσική και το θέατρο. Μέχρι την ενηλικίωσή μου  όμως δεν είχα σκεφθεί ν' ασχοληθώ ποτέ επαγγελματικά με αυτήν. Η σχέση μου  με το τραγούδι άρχισε χρόνια αργότερα όταν οικονομικοί λόγοι με  ώθησαν σε αυτό. Έτσι, χρησιμοποίησα το ταλέντο μου  για βιοποριστικούς λόγους. Στην μπουάτ «Εμπατή», έτυχε να με  ακούσει ο Γιώργος Μαρίνος και μου  προτείνει  αμέσως συνεργασία. Πήρα μεταγραφή λοιπόν στη «Μέδουσα», όπου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική ζωή μου. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ήρθε η μεγάλη επιτυχία. . Το κλασσικό πλέον «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» και το τραγούδι «Δεν υπάρχουν άγγελοι» ακούγονται μέχρι και σήμερα.


 

Με την Ηράκλεια τι δεσμούς έχεις; Πηγαίνεις; Έχεις συγγενείς; φίλους;

Έχω πολύ ισχυρούς δεσμούς. Εκεί ζουν όλοι οι παιδικοί μου φίλοι. Καταρχήν μέχρι πρόσφατα ζούσαν εκεί οι γονείς μου. Οπότε πήγαινα πολύ συχνά γιατί ήθελα να μαι όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί τους. Έχω να ανέβω όμως από τότε που έφυγαν από την ζωή...Έχω μία άρνηση. Νιώθω μία μεγάλη στενοχώρια όταν βλέπω το πατρικό μου σπίτι άδειο κι έρημο. Ελπίζω να μου περάσει κάποια στιγμή.

 

Hράκλεια Σερρών, 17 Αυγούστου 2009

Μία απ'τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς που διοργανώθηκε προς τιμήν της Κατερίνας Κούκα στη γενέτειρά της…

Αναμνήσεις;

Τις πιο ωραίες της ζωής μου . Στην Ηράκλεια έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Τα μόνα χρόνια της ανεμελιάς και της ξεγνοιασιάς. Το ίδιο πιστεύω ισχύει και για κάθε άνθρωπο. Τα παιδικά χρόνια είναι τα καλύτερα γιατί δεν έχει μπει ακόμα στα βάσανα της ζωής και τα προβλήματα των ενηλίκων...Έτσι νιώθω τυχερή, ευτυχισμένη και ευγνώμων που γεννήθηκα σε ένα χωριό κοντά στην φύση, με ζωάκια, σε μία γειτονιά που οι πόρτες των σπιτιών ήταν ανοιχτές. Δεν υπήρχαν κλειδιά τότε….Καταλαβαίνεις τι εννοώ...Ήμουν ένας άνθρωπος από χωριό. Και αυτό με επηρέασε στη ζωή μου , με καθόρισε. Είναι γνωστό πως οι πρώτες επαφές και ο περίγυρός μας μας κάνει αυτό που είμαστε και μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή.

 

Το πανηγύρι το θυμάσαι από τότε;

Το θυμάμαι βέβαια….Αλλά την τελευταία φορά που το είδα πρίν από 5-6 χρόνια διαπίστωσα πως έχει αλλάξει πολύ. Δυστυχώς. Στις αναμνήσεις μου το πανηγύρι της Ηράκλειας  ήταν κάτι μαγικό κι εμείς σαν παιδάκια το περιμέναμε πώς και πώς. Θυμάμαι πως είχε όργανα και καλλιτέχνες. Εκεί είδα για πρώτη φορά επί σκηνής και την Νίτσα Τσίτρα την ξακουστή τραγουδίστρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Αργότερα έμελλε να συναντηθούμε και πάνω στη σκηνή και να τραγουδήσουμε μαζί και ήταν κάτι πολύ συγκινητικό για μένα. Γενικά δηλαδή παλιά το πανηγύρι είχε μία αίγλη. Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο που δεν μου αρέσει. Μια απλή εμποροπανήγυρη…

 

Θα σκεφτόσουν να επιστρέψεις μόνιμα στην Ηράκλεια;

Μου αρέσει πολύ ο τόπος και τον αγαπώ αλλά όχι. Όπως σου είπα μετά τον θάνατο των δικών μου νιώθω μία άρνηση να ανέβω. Όταν φεύγουν οι γονείς και αδειάζει το πατρικό είναι δύσκολο για το παιδί να ζήσει εκεί. Βέβαια αυτό το λέω τώρα. Δεν ξέρω στο μέλλον...Θέλει πολλή σκέψη….Επίσης η ζωή μου αυτήν την περίοδο έχει δομηθεί αλλού και αλλιώς…


Αυτό θα σε ρωτούσα. Τι κάνεις αυτήν την περίοδο;

Αυτή την περίοδο κάνω συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με το δικό μου γκρουπ τη δική μου ομάδα. Όταν μας προκύψει κάνουμε και εμφανίσεις με τον Θέμη τον Καραμουρατίδη που τον τελευταίο καιρό ετοιμάζουμε και μία δισκογραφική δουλειά. Έτσι είμαι συνέχεια καθ`οδόν. Αύριο φεύγω για τον Βόλο. Και μετά αλλού...Ενδιάμεσα βέβαια προσπαθώ να κλέβω λίγο χρόνο για κανένα μπανάκι….Η θάλασσα, το κολύμπι, το περπάτημα και η επαφή με την φύση είναι ανάγκη ζωής για εμένα…

 

Ένιωσα πως θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες αλλά ο  καφές της τελείωσε και έπρεπε να την αφήσω να ετοιμαστεί για το ταξίδι στον Βόλο.  “Ευχαριστώ πολύ” της είπα και δεσμεύτηκα να της στείλω το link από την συνέντευξη στα SerraikaNea.gr.  “Να έρθεις να με βρεις όποτε θέλεις. Σε συναυλία, σε μαγαζί , όπου θέλεις. Να πούμε περισσότερα για τας Σέρρας” μου είπε….

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.