Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Σέρρες: Ενημέρωση των παραγωγών για τη βαμβακοκαλλιέργεια και τη φυτοπροστασία

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Σερρών εκδόθηκε Δελτίο Τύπου για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους...

ΣΠΟΡΑ, ΦΥΤΡΩΜΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα πραγματοποιήσαμε δέκα (10) ενημερωτικές συναντήσεις για την καλλιέργεια του βαμβακιού, στα μεγάλα βαμβακοπαραγωγικά χωριά του νομού μας. Η ομιλία που παρουσιάσαμε είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών http://serres.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=275&pressid=16452.

Μέσα στον Μάρτιο μοιράσαμε στους βαμβακοπαραγωγούς το φυλλάδιο με τις βασικές οδηγίες για την βαμβακοκαλλιέργεια.

Μετά την παρατεταμένη ανομβρία των μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ήλθαν καλές βροχοπτώσεις στο διήμερο 8-9 Απριλίου, οι οποίες βοήθησαν να γίνει η τελική κατεργασία των εδαφών στο ρώγο τους και να προετοιμασθεί καλή σποροκλίνη στα βαμβακοχώραφα.
Χαμηλές, σχετικά, θερμοκρασίες που επεκράτησαν στο δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και κάποιες ψιχάλες που σημειώθηκαν, συγκράτησαν τους παραγωγούς και η σπορά ξεκίνησε την Μεγάλη Εβδομάδα (22/4), εντάθηκε τις επόμενες μέρες και ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαΐου. Έγινε με καλές καιρικές συνθήκες και καλή ήταν η εξέλιξη και των φυτρωμάτων που ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Μαΐου και ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 20 του μήνα. Συνεχείς μετεωρολογικές προβλέψεις για βροχές καθυστέρησαν τα ποτίσματα φυτρώματος που έγιναν από τα μέσα του Μαΐου. Αν έλειπαν αυτές οι προβλέψεις θα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα τα ποτίσματα και θα ήταν ακόμα καλύτερα και πρωιμότερα τα φυτρώματα. Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας από τις 17 Μαΐου, βοήθησε την πρώτη ανάπτυξη των φυτών. Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα των βαμβακοφυτειών.

Η απουσία βροχών και οι καλές θερμοκρασίες την εποχή των φυτρωμάτων, περιόρισαν το φαινόμενο των σηψιρριζιών. Εμείς, ωστόσο, μοιράσαμε το σχετικό φυλλάδιο για την αντιμετώπισή τους, αφού δεν μπορούσε να είναι γνωστή η εξέλιξη των πραγμάτων. Οι συνολικές επανασπορές κινήθηκαν στο…

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: serrespost.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.