Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Κοινωνια

Πιπεράκια μπακάλικα: Ο γαστρονομικός θησαυρός των Σερρών! (ΦΩΤΟ)

Όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2005 θυμάμαι πως είχα πάει σε μία ταβέρνα με συναδέλφους μου. Όταν ήρθε ο σερβιτόρος για να παραγγείλουμε, ο καθένας παρήγγειλε αυτό που ήθελε να φάει και εγώ έσπευσα να συμπληρώσω με απόλυτη φυσικότητα: “και μία μερίδα πιπεράκια μπακάλικα”...

Ο σερβιτόρος με είχε κοιτάξει με ύφος έκπληκτο. Τι ίδιο και όλα τα μέλη της παρέας. “Τι είναι τα μπακάλικα πιπεράκια;” με ρώτησαν με απορία. “Είναι κάτι πεντανόστιμες μικρές πράσινες πιπεριές που τρώγονται τηγανητές, ψητές, τουρσί ή ωμές μέσα στην χωριάτικη σαλάτα” τους εξήγησα. Από τότε η σκηνή αυτή επαναλήφθηκε αρκετές φορές ώσπου κατάλαβα πως στην Αθήνα δεν ξέρει κανείς αυτόν τον πεντανόστιμο μεζέ που στις Σέρρες αποκαλείται και η “πατάτα του καλοκαιριού” αφού τα καλοκαίρια δεν υπάρχει τραπέζι σε ταβέρνα ή σουβλατζίδικο που να μην έχει ένα πιάτο με μπακάλικα πιπεράκια…..ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚΑΛΙΚΩΝ ΠΙΠΕΡΙΩΝ

Οι μπακάλικες πιπεριές μέχρι στιγμής είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο στις Σέρρες καθώς οι παππούδες των κατοίκων του Αη-Γιάννη είχαν φέρει μαζί τους τον σπόρο από την Μικρά Ασία. Πως πήραν το όνομα μπακάλικα; Επειδή τότε στην Μικρά Ασία οι  Έλληνες τα φύτευαν τον Ιούλιο , τα μάζευαν τον Σεπτέμβριο και τα πήγαιναν στον μπακάλη της γειτονιάς τους για να τα κάνει τουρσί. Στις Σέρρες η διάδοσή τους ξεκίνησε από μία ταβέρνα στον Αη-Γιάννη. Ο ιδιοκτήτης είχε ένα μικρό δικό του κήπο όπου μεταξύ άλλων καλλιεργούσε και την συγκεκριμένη ποικιλία πιπεριών.  Σε κάποιους πελάτες έβγαζε τηγανητές πιπεριές ως μεζέ για το ούζο. Ο μεζές αυτός ικανοποιούσε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο κι έτσι σιγά σιγά η ζήτησή του αυξήθηκε και ο μεζές αυτός έχει κατακτήσει όλη την σερραϊκή αγορά.

Στον Αη Γιάννη Σερρών υπάρχουν σήμερα 8 παραγωγοί που καλλιεργούν μπακάλικα πιπεράκια. Ένας από αυτούς μάλιστα κάνει μονοκαλλιέργεια και έχει βάλει σκοπό της ζωής του να τα κάνει γνωστά σε όλη τη χώρα και γιατί όχι και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΕ ΤΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ ΠΙΠΕΡΑΚΙΑ

Ο Πέτρος Άτσαλος είναι καθηγητής  διορισμένος στο εσπερινό ΕΠΑΛ με ειδικότητα ηλεκτρολόγου. Πνεύμα ανήσυχο όμως  και βλέποντας τα σύννεφα της κρίσης να μένουν για καιρό πάνω από την χώρα μας είπε να ασχοληθεί και με την καλλιέργεια των πιπεριών. Όλα ξεκίνησαν τυχαία . Οι δικοί του έχοντας τους σπόρους από τους προγόνους τους καλλιεργούσαν  λίγες πιπεριές για προσωπική τους χρήση. Όταν πριν από χρόνια ο Πέτρος πήγαινε σε ταβέρνες της πόλης των Σερρών τους έπαιρνε μαζί του λίγες πιπεριές για να απολαύσει με την παρέα του. Όποιος τις δοκίμαζε ενθουσιαζόταν και σιγά σιγά όλοι του ζητούσαν να τους φέρει μία σακουλίτσα. Βλέποντας την μεγάλη ζήτηση που είχαν οι πιπεριές  αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτές. Έκανε εγκαταστάσεις, μεγάλωσε την παραγωγή του , πήγε σε εκθέσεις ήρθε σε επαφή με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επειδή την περίοδο εκείνη στις λαϊκές αγορές υπήρχαν πιπεριές από την Θεσσαλονίκη που βαφτίζονταν μπακάλικες δίχως να έχουν καμία σχέση σε γεύση και ποιότητα με τα σερραϊκά πιπεράκια αποφάσισε να προστατεύσει το προϊόν του δίνοντά του το δικό του brand name. Έτσι τα συσκευάζει σε σακουλάκια του μισού και ενός κιλού και τα δίνει σε  σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας . Πρόσφατα έκλεισε μία μεγάλη συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και όπως όλα δείχνουν τα πεντανόστιμα πιπεράκια από το καλοκαίρι θα φτάνουν και στην Αθήνα.

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΠΕΡΑΚΙΑ

Τώρα το μεγάλο στοίχημα για τον σερραϊκό γαστρονομικό θησαυρό είναι να γίνει γνωστός πέρα από τα όρια του Νομού Σερρών.Σε αυτό βοήθησε πολύ και ο γνωστός   σεφ Ηλίας Μαμαλάκης ο οποίος βρέθηκε στον Αη-Γιάννη , δοκίμασε τα πιπεράκια, μαγείρεψε με αυτά , ενθουσιάστηκε και έγραψε για αυτά στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Η πιπεριά διαφημίζεται και από την γιορτή της μπακάλικης πιπεριάς που γίνεται εδώ κι έξι χρόνια τον Ιούλιο στον Αη-Γιάννη.   Πιστεύοντας ακράδαντα πως το προϊόν είναι γευστικό ο Πέτρος Άτσαλος πήγε σε πανελλαδικές και διεθνείς εκθέσεις τροφίμων. Όποιος τα δοκίμαζε έμενε με το στόμα ανοιχτό. Οι προτάσεις για παραγγελίες πολλές. Όμως τα πιπεράκια δεν υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις μέχρι τώρα. “Εγώ αγαπώ πολύ αυτήν την καλλιέργεια. Και πιστεύω πως όποιος κάνει κάτι που αγαπά το πετυχαίνει.  Εγώ προχωράω με αργά και σταθερά βήματα. Πιστεύω από τα βάθη της ψυχής μου πως αν τα πιπεράκια γίνουν γνωστά σε όλη τη χώρα , για να ικανοποιήσουμε όλες τις παραγγελίες δεν θα μας φτάνει όλος ο κάμπος του Αη-Γιάννη.”
Αν θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες αλλά και συνταγές με τα ξακουστά πιπεράκια μπείτε εδώ:

https://www.facebook.com/Piperakiaatsalou/

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.