Το στάδιο ανάρρωσης ενός ασθενούς, είτε πρόκειται για κάποιο κάταγμα, κάποια λοίμωξη ή κάποια εγχείρηση, είναι καθοριστικό για την επαναφορά σε μια λειτουργική καθημερινότητα. Σίγουρα η παραμονή στο σπίτι, σε ένα γνώριμο και οικείο περιβάλλον και η συναναστροφή με αγαπημένα άτομα, βελτιώνει την ψυχολογία οδηγώντας σε ταχύτερη ανάρρωση.

Πρόκειται ωστόσο για ένα χρονικό διάστημα και μια διαδικασία συγκεκριμένων προδιαγραφών και απαιτήσεων, για την οποία θα πρέπει αρχικά να ενημερωθείτε και ύστερα να προετοιμαστείτε και να εξοπλιστείτε καταλλήλως.

Γι’αυτό λοιπόν, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές συμβουλές και προϋποθέσεις, για να κάνεις το οικείο σου πρόσωπο να αισθανθεί άνετα, και να εξασφαλίσεις την απαραίτητη φροντίδα.

 

  1. Ηρεμία και Ασφάλεια

 

Δημιούργησε ένα δωμάτιο που αποπνέει ηρεμία και ενισχύει τη χαλάρωση. Χρησιμοποίησε απαλά χρώματα και δοκίμασε την αναπαραγωγή ορχηστρικής ήπιας μουσικής. Προσάρμοσε κατάλληλα το φωτισμό και τη θερμοκρασία.

Ακόμη, διατήρησε το χώρο καθαρό και τακτοποιημένο, και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν έντονες μυρωδιές.

 

  1. Άνεση

 

Δεδομένου ότι ο ασθενής θα περνάει πιθανώς μεγάλη διάρκεια της ημέρας ξαπλωμένος, για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη σωματική ξεκούραση, είναι σημαντικό να νιώθει άνετα στο κρεβάτι. Βρες το καταλληλότερο στρώμα και μαξιλάρια ανάλογα με την περίσταση, και προμηθεύσου με μπόλικες κουβέρτες.
Φρόντισε ακόμη να υπάρχει πάντα εύκολη πρόσβαση σε νερό.

Τέλος, τοποθέτησε μια τηλεόραση για την παρακολούθηση ταινιών, ή μερικά λογοτεχνικά βιβλία αν η κατάσταση το επιτρέπει, προσφέροντας αντιπερισπασμό και δημιουργώντας μια θετικότερη εμπειρία.

 

  1. Σεβασμός

 

Το πιθανότερο είναι πως έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα επιμεληθείτε τουλάχιστον ένα μέρος της σωματικής φροντίδας. Μην ξεχνάτε, ότι αυτή δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το θεραπευμένο, αφού μπορεί κάποια κίνηση να είναι επίπονη αλλά και γιατί το αίσθημα της εξάρτησης μειώνει την αυτοπεποίθησή του. Έτσι, να ζητάτε πάντα την άδεια ή να προλογίζετε την οποιαδήποτε παρέμβαση.

Αν θέλετε να ενισχύσετε κάπως το αίσθημα της αυτοεξυπηρέτησης, αλλά και να απαλλαγείτε από τη σωματική κόπωση, μπορείτε να μεταβείτε σε ένα κατάστημα ορθοπεδικών ειδών, και να αναζητήσετε συμβουλές για τις διαθέσιμες επιλογές, στις οποίες ανήκει και το γερανάκι ανύψωσης ασθενών από τo patient-lifting.com.

 

  1. Θετική ψυχολογία 

 

Αρχικά να επισημάνουμε, ότι προκειμένου να μπορείς να στηρίξεις συναισθηματικά τον ασθενή, θα χρειαστεί να μεριμνήσεις για τη δική σου συναισθηματική και ψυχική ευημερία και ισορροπία.

Πρώτα από όλα, και μετά τη βασική ανταπόκριση σε επιμέρους ανάγκες, θα χρειαστεί να είστε ένα ενεργός ακροατής με εμπάθεια. Να κάνετε εμφανές ότι νοιάζεστε για το άτομο, αντιλαμβάνεστε και συναισθάνεστε τις φοβίες και τις ανησυχίες του, και επικυρώνετε την εμπειρία του.
Επιστρατεύστε  γλώσσα του σώματος που αποπνέει θετικότητα, όπως διατήρηση της οπτικής επαφής, χαμόγελο, και συγκαταβατικά νεύματα. Προσθέστε δόσεις χιούμορ για να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, χωρίς να ξεπερνάτε τα όρια του ασθενή και αποφεύγοντας προσβλητικό περιεχόμενο.

 

Ωστόσο κάθε ασθενής έχει το δικό του χαρακτήρα που διαμορφώνει την περίσταση, κι έτσι θα πρέπει να είστε ευέλικτοι και να λαμβάνετε υπόψιν τις προσωπικές προτιμήσεις!