Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές του ΕΚΑΒ στο Νομό Σερρών αναδεικνύουν με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 17 ακόμη βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ειδικότερα, το ΕΚΑΒ Σερρών σήμερα μετά από μία διετή υγειονομική κρίση και  εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών απαξίωσης του θεσμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης κ έλλειψης ασθενοφόρων που έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του Σταθμού στην Τερπνή επ’ αόριστον και τη σταθερή υπολειτουργία  των σταθμών στην Κοίμηση και στο Ροδολίβος. Κατά συνέπεια τα κενά που αφήνουν στην κάλυψη των περιοχών αυτών – μεγάλων σε έκταση – οι σταθμοί του Ροδολίβους και της Κοίμησης είναι αναγκασμένος να καλύπτει ο κεντρικός σταθμός των Σερρών αντιμετωπίζοντας πολύ συχνά το ενδεχόμενο σοβαρής διακινδύνευσης της ζωής των πολιτών αλλά και αναγκάζοντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη να στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρείες διακομιδής, επιβαρυνόμενοι πολλές φορές ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Επιπλέον, η έλλειψη ασθενοφόρων, 6 το σύνολο σε όλο το Νομό, δεν επιτρέπει να λειτουργήσουν κάθε μέρα περισσότερα από 3 ανά βάρδια και μόνο στον Τομέα Σερρών, ώστε η αδυναμία κάλυψης των αναγκών του συνόλου του Νομού να καθίσταται εντονότατη.

Με την ερώτησή τους αυτή οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Σερρών σε προσωπικό και ασθενοφόρα, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία του Σταθμού Σερρών, να επανέλθει η 24ωρη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών σε Κοίμηση και Ροδολίβος και να ξαναλειτουργήσει ο σταθμός στην Τερπνή. Την ερώτηση συνυπογράφουν μαζί με το Λευτέρη Αβραμάκη οι:  Αλεξιάδης Τρύφων, Αυγέρη Θεοδώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πούλου Παναγιού, Ραγκούσης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης, Σπίρτζης Χρήστος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φίλης Νικόλαος και Χρηστίδου Ραλλία.

 

 

Αθήνα, 26.09.2022

 

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Το ΕΚΑΒ Σερρών αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενός μεγάλου σε έκταση Νομού.

 

 

Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια η δομή του ΕΚΑΒ στo Νομό Σερρών έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, γεγονός που κάθε μέρα την οδηγεί σταθερά προς την πλήρη αποδυνάμωση. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, κατάσταση υποστελέχωσης κι έλλειψης ασθενοφόρων, δεν επιτρέπει στις υπάρχουσες δυνάμεις του ΕΚΑΒ την επαρκή κι έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών που προκύπτουν στην επικράτεια του Νομού και χρήζουν διακομιδής είτε στο Νοσοκομείο Σερρών είτε αλλού.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή στις Σέρρες λειτουργούν εκτός του κεντρικού σταθμού (Τομέας Σερρών) δύο περιφερειακοί σταθμοί στην Κοίμηση (Δήμος Ηράκλειας) και το Ροδολίβος (Δήμος Αμφίπολης). Υπήρχε και τέταρτος σταθμός στην Τερπνή (Δήμος Βισαλτίας) αλλά βρίσκεται εδώ και χρόνια σε διαρκή αναστολή λειτουργίας, χωρίς να υφίσταται σχεδιασμός επαναλειτουργίας του. Στον Τομέα Σερρών υπηρετούν 40 άτομα. Στην Κοίμηση και το Ροδολίβος υπηρετούν αυτή τη στιγμή από 4 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 50% των αναγκαίων εργαζομένων για την ολοήμερη λειτουργία τους. Με το υπάρχον σήμερα προσωπικό (4 άτομα ήτοι 2 πληρώματα) συνήθως καλύπτονται μία με δύο βάρδιες ημερησίως στους σταθμούς αυτούς, ενώ το υπόλοιπο 24ωρο οι ζώνες των περιφερειακών σταθμών του ΕΚΑΒ μένουν να καλυφθούν από τον Τομέα Σερρών, γεγονός που όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως προκαλεί σοβαρούς κινδύνους. Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του Νομού Σερρών, υπάρχουν περιοχές που απέχουν από την πόλη των Σερρών περισσότερο από 1 ώρα, ώστε μέχρι να φύγει το ασθενοφόρο από την πόλη και να επιστρέψει για να ολοκληρώσει μια διακομιδή στο Νοσοκομείο να απαιτούνται 2 ακόμη και 3 ώρες. Ο χρόνος αυτός μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να καταστεί μοιραίος.

Για να μπορούν να λειτουργούν, λοιπόν, πλήρως οι περιφερειακοί σταθμοί και ο Τομέας Σερρών χωρίς κενά και με διασφάλιση της έγκαιρης χορήγησης των αδειών στο προσωπικό απαιτείται συνολικά η ενίσχυση τους με 20 επιπλέον άτομα, προσωπικό που μπορεί να είναι και επικουρικό μέχρι την οριστική πρόσληψη μόνιμου.

Η υποστελέχωση, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ζήτημα γεννάται αναφορικά και με την επάρκεια των ασθενοφόρων, τα οποία σήμερα δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις βάρδιες του Τομέα. Το ΕΚΑΒ Σερρών κανονικά θα έπρεπε με βάση τα πρωτόκολλα να διαθέτει συνολικά σε Τομέα και περιφερειακούς σταθμούς 7 ασθενοφόρα ανά βάρδια και σήμερα διαθέτει μόλις 3, σπανιότατα 4, ενώ τα οχήματα που είναι λειτουργικά είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 6, όταν δεν έχει κάποιο από αυτά βλάβη.

Αξίζει να αναφερθεί εν προκειμένω πως η υπαγωγή του ΕΚΑΒ Σερρών στο Παράρτημα της Καβάλας και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στέρησε την ευκαιρία για συμμετοχή στη διαδικασία προμήθειας νέων ασθενοφόρων που διενήργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, διανέμοντας 17 ασθενοφόρα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητές της εξαιρουμένης αυτής των Σερρών. Η διοικητική διάρθρωση του ΕΚΑΒ και το παράδοξο της υπαγωγής του ΕΚΑΒ Σερρών στο παράρτημα της Καβάλας και όχι σε αυτό της Θεσσαλονίκης δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα στα ήδη υπάρχοντα, καθιστώντας αδύνατη τελικά την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ στο Νομό μας.

Κατά την τελευταία τριετία, λοιπόν, το ΕΚΑΒ Σερρών βρέθηκε μπροστά στη σοβαρή πρόκληση της πανδημίας που αύξησε την ανάγκη επέμβασής του κι επιβάρυνε ασύμμετρα τα καθήκοντά του. Άντεξε στις δυσκολίες και τις νέες προκλήσεις κυρίως στηριζόμενο στην διάθεση προσφοράς κι αυτοθυσίας πολλές φορές των εργαζομένων.  Αξίζει να σημειωθεί πως το ΕΚΑΒ Σερρών εκτός από τη διακομιδή ασθενών στο Νοσοκομείο Σερρών, είναι επιφορτισμένο περαιτέρω και με τη διακομιδή ασθενών από το Νοσοκομείο Σερρών προς Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή προς τα σπίτια των ασθενών μετά το εξιτήριο, καθήκοντα που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του και καθιστούν αδύνατη την ανταπόκρισή του στο σύνολο των αναγκών του Νομού.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, όμως, για ενίσχυση του ΕΚΑΒ Σερρών με ασθενοφόρα και πληρώματα τελικά τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ώστε να ενισχυθεί ένας θεσμός υψηλής αξίας για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε δομές δημόσιας υγείας. Αντιθέτως, με μετακινήσεις προσωπικού προς άλλους Νομούς, την αναστολή ανεμβολίαστων εργαζομένων και την επικείμενη αποχώρηση εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης το ΕΚΑΒ Σερρών  υποστελεχωμένο χωρίς τα αναγκαία ασθενοφόρα και τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές οδεύει αργά αλλά σταθερά προς την πλήρη ανικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες του Νομού και την έμμεση παραχώρηση της εκτέλεσης των υπηρεσιών αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες. Η εξέλιξη των πραγμάτων πλέον είναι γνώριμη. Εάν δεν ενισχυθεί μία δημόσια δομή, τις ανάγκες έρχεται να καλύψει ο ιδιώτης, επιβαρύνοντας επιπλέον οικονομικά τους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στις Σέρρες σε προσωπικό και ασθενοφόρα θα έπρεπε σε αυτή τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και του επικείμενου δύσκολου χειμώνα να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πολιτική της κατεύθυνση. Είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, ζήτημα διατήρησης ζωντανού του κοινωνικού ιστού, για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ακόμη και ζήτημα επιβίωσης.

 

Επειδή το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει την ολοήμερη λειτουργία των περιφερειακών σταθμών, ενώ δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και ο Τομέας Σερρών.

 

Επειδή η υπολειτουργία των σταθμών στο Ροδολίβος και την Κοίμηση αφήνει ακάλυπτο το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του Νομού, ενώ η κάλυψη από τον Τομέα Σερρών είναι αποδεδειγμένα αλυσιτελής και κάποιες φορές μοιραία.

 

Επειδή έχει ανασταλεί και η λειτουργία του Σταθμού της Τερπνής που κάλυπτε επίσης σημαντικό κομμάτι του Νομού.

 

Επειδή υφίσταται άμεσα η δυνατότητα για την πρόσληψη ακόμη κι επικουρικού προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες του Νομού μέχρι την οριστική πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων.

 

Επειδή απαιτείται η άμεση ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ Σερρών με επιπλέον ασθενοφόρα.

 

Επειδή η αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ Σερρών αφήνει το έδαφος πρόσφορο για την εκτέλεση των παρεχόμενων από αυτό υπηρεσιών από ιδιώτες, γεγονός που αποτελεί δυνητικά σοβαρή επιπλέον επιβάρυνση των ήδη αφόρητα επιβαρυμένων οικιακών προϋπολογισμών.

 

Επειδή ο επικείμενος χειμώνας αναμένεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας να δυσκολέψει σημαντικά τη διαβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

 

Επειδή η υγειονομική υποβάθμιση του Νομού Σερρών υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο της περιοχής και θέτει σε διακινδύνευση τη ζωή και την υγεία δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

 

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

 

  1. Τί σκοπεύει να κάνει αναφορικά με την κάλυψη των κενών στη στελέχωση των Σταθμών Κοίμησης και Ροδολίβους, καθώς και του Τομέα Σερρών;
  2. Τί σκοπεύει να κάνει ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την επαναλειτουργία του Σταθμού στην Τερπνή;
  3. Προτίθεται να διαθέσει άμεσα λειτουργικά ασθενοφόρα στους σταθμούς του Νομού, ώστε να μπορεί να καλύπτεται το σύνολο της επικράτειας του αποτελεσματικά;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία