Σχετικά με την πρόσφατη καταγραφή κρούσματος λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο στο Δήμο Σιντικής σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά, τα οποία αποτελούν την κύρια φυσική δεξαμενή του ιού.

Περίπου το 75-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και περίπου 20-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με ιογενή συνδρομή. Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνθηκαν ( κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, με χρόνια υποκείμενα νοσήματα), εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση ).

Από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Σερρών, ενόψει εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού Δυτικού Νείλου σε περιοχές της του Δ. Σιντικής και του Δ. Βισαλτίας, σας γνωρίζουμε ότι:

Συνεχίζονται οι επίγειοι ψεκασμοί των συνεργείων καταπολέμησης κουνουπιών της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και της ΑΝΕΣΕΡ.

Στην Τ.Κ. Καμαρωτού του Δ.Σιντικής , όπου εμφανίστηκε το κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου, τα συνεργεία καταπολέμησης κουνουπιών προχώρησαν σε άμεση εφαρμογή ακμαιοκτονίας, στην οικία του κρούσματος και στα οικιστικά τετράγωνα γύρω από αυτήν.

Στις 7-9-2022 κλιμάκιο υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας (ένας Επόπτης Υγείας και ένας Ιατρός ) , έκαναν ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επίσης, έγινε ενημέρωση στον πληθυσμό της Τ.Κ. Καμαρωτού, για την εφαρμογή ακμαιοκτονίας ULV, που θα ακολουθήσει στις 22:30 της 8-9-2022, από συνεργείο της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, παρουσία υπαλλήλου της Υπηρεσίας μας. Κατά τις ώρες της εφαρμογής και έως της 05:00 πρωινής της επομένης, θα πρέπει ο πληθυσμός να μείνει εντός της οικίας του, με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Όσον αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου ενδεικτικά παραθέτουμε τα παρακάτω:

-Χρήση εντομοαποθητικών

-Χρήση σίτας στα παράθυρα της οικίας μας.

-Απομάκρυνση των στάσιμων νερών, όπως πιατάκια των φυτών, δεξαμενές ,λάστιχα, ποτίστρες ζώων κλπ. (τα κουνούπια αναπαράγονται μέσα σε λιμνάζοντα νερά).

-Κάλυψη με σίτα, του εξαερισμού των βόθρων.

-Ένδυση με μαριά μανίκια και παντελόνια κατά τις ώρες αιχμής παρουσίας των κουνουπιών (από το σούρουπο έως το πρωί).

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Τμ. Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Δ/νση Υγείας Π.Ε. Σερρών :2321350462, -307, -309, -463, -464