Η πρώτη ερώτηση αφορά το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι οι χθεσινές εξαγγελίες θα γίνουν πράξη;
-Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρώτη ερώτηση αφορά την αξιοπιστία μας, μιλάει το έργο μας, δε νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που αμφισβητούν. Ο λόγος που είμαστε σε θέση να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία έχει να κάνει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να στηρίζουμε την κοινωνία. Το ίδιο θα πράξουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εναρμονισμένα με τους στόχους. Οσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, αν αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο. Στη διάρκεια του covid αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο σ’ αυτή την προσέγγιση. Τα βασικά δεδομένα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους. Οι στόχοι εφικτοί.

Στην ερώτηση του Γιάννη Καντέλη, από τον Σκάι, για τον εκλογικό νόμο: Θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο;
-Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, αλλά δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες πρέπει να είναι σταθεροί. Στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θέτει τον πήχυ στο 37%- 38%. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργειά μου στο να πείθω τους πολίτες. Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκτός κι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, χωρίς αλλαγή ή προσαρμογή. Εχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είναι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω.

-Για τις παρακολουθήσεις
-Κινήθηκαν οι θεσμικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε δικλείδα ασφάλειας για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Δεν υπήρξε ποτέ διάθεση για συγκάλυψη, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Θα εξυπηρετούσε πολλά συμφέροντα εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ.Ανδρουλάκη, αλλά επιδιώκει την εργαλειοποίηση του ζητήματος.

-Σε δεύτερη ερώτηση για τις παρακολουθήσεις και αν είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί. Τι θα έκανε ο ίδιος, αν μάθαινε ότι τον παρακολουθούσαν. Επιπλέον ερωτήθηκε αν το ζήτημα βάζει τορπίλη στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ
-Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να εξαιρείται δια νόμου από παρακολούθηση. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς. Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά φίλτρα για να εγκριθεί μια τέτοια παρακολούθηση. Περίμενα να υπήρχε περισσότερη ευαισθησία, ήταν τεκμηριωμένη η παρακολούθηση.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, ο κ.Ανδρουλάκης απέφυγε συνάντηση μαζί μου. Το απέφυγε επιμελώς. Είπε ότι δεν δέχθηκε να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ.Ανδρουλάκη. προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Με το ΚΙΝΑΛ έχουμε συγκυβερνήσει, θεωρώ ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι δικό του θέμα να αντιμετωπίσει τα διλήμματα στα οποία θα χρειασθεί να απαντήσει μετά τις επόμενες εκλογές.

-Θα είναι κρίσιμη εκλογική διαδικασία μπροστά μας. Στις δεύτερες εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασία αν δεν έχετε αυτοδυναμία ή θα πάτε σε τρίτες εκλογές; Τι εννοούσατε με τη δεύτερη φορά στη συμφορά;
-Για την απλή αναλογική. θεωρώ ότι είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα, οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις, ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Η εκτίμηση για δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Ναι, υπάρχει η δυνατότητα να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Αριθμητικά, μπορεί να συμβεί, αλλά θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση.

-Για τα εθνικά και την τουρκική προκλητικότητα
-θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και την επιθετικότητα που εκδηλώνεται συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο. Δηλητηριάζουν την κοινωνία, δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμείνουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και κυρίως εκτός Ελλάδας. Η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα εξακολουθούμε όλα αυτά να τα αναδεικνύουμε. Ταυτόχρονα θα επιδιώκουμε δίαυλους ανοιχτούς με την Τουρκία. δεν είμαι εγώ που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας. Πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, αυτός δεν θέλει, αλλά και ξανασυναντηθήκαμε και πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να το κάνουμε και πάλι. Η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκά φόρα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις αν η ρητορική ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

-Η στήριξη στους πολίτες για το ρεύμα θα συνεχιστεί με οριζόντιο τρόπο, τι θα γίνει με τους πολίτες και το φυσικό αέριο. Σας ανησυχεί ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και κοινωνικά για να έχουμε εφεδρείες;
-Αύριο θα υπάρξουν επεξηγήσεις. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρο για εξοικονόμηση της ενέργειας. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Κάθε νοικοκυριό θα έχει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχουμε από το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, ένα ακόμη ψέμα. Το πρόβλημα στο φυσικό αέριο: Διπλή παρέμβαση, επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και παρέμβαση στην αντλία για να ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου να γίνει σχετικά λογική η τιμή. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμασταν από τους πρώτους που εισηγηθήκαμε πλαφόν συνολικά στις τιμές του φυσικού αερίου, όχι μόνο στο ρωσικό. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης, παρεμφερή με αυτόν που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Εκτιμώ ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

-Για τη στάση της Ρωσίας και τη χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο και τον χρόνο των εκλογών
-Σταθήκαμε με τον αμυνόμενο, η Ρωσία δεν έκρυψε ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο. Δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις από τη Ρωσία που να επιτρέψουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπήρχε σχέδιο για φιλορωσικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης και στην Ελλάδα το 2016. Επαναλαμβάνω και τη ρήση του κ.Ερντογάν ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα- γι’ αυτό αποφασίζει μόνο ο ελληνικός λαός. Με την απλή αναλογική, ενόψει δύσκολου χειμώνα με επιθετικό γείτονα, κινδυνεύουμε να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο. Εννοώ αυτό που λέω, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

-Για τις τουρκικές απειλές και το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αλλά και την αντισυμμαχική συμπεριφορά. Σκέφτεται η Αθήνα να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ;
-Ο προβληματισμός είναι μεγάλος για τη σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της με τη Ρωσία, μιας χώρας που υιοθετεί νεοεπεκτατική ρητορική που φαντάζει τελείως ξένη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει επιδιώξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, αλλά υπάρχει αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Θυμίζω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία είχαν αποφασισθεί όταν η χώρα αποφάσισε να αποκτήσει τους S-400. Εχουμε υποχρέωση να μιλάμε με την Τουρκία, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τη δύναμη των συμμάχων μας. Πρόσφατα ο αραβικός σύνδεσμος καταδίκασε την Τουρκία για παρεμβάσεις στον αραβικό κόσμο. Πρέπει να αντιληφθεί τελικά η Τουρκία ότι πορεύεται σε δρόμο αδιέξοδο. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει ένταση με την Τουρκία.

Πού βρίσκονται οι συνεννοήσεις για συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν;
-Ημουν στην Ουάσινγκτον πριν από λίγους μήνες, εικάζω ότι θα τον συναντήσω κοινωνικά στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν δρομολογείτο επίσημη συνάντηση. Εγινε, δεν θα ξαναγίνει εντός των επόμενων μηνών.

-Σε νέα ερώτηση για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και αν μπορεί να διαβεβαιώσει για ενεργειακή επάρκεια.
-Να σταματήσω η παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση για τις τιμές του ρεύματος. Εχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να εξασφαλισθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. εχουμε δεσμεύσει ήδη επαρκή φορτία LNG, έχει διπλασιασθεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας και κάνουμε βήματα για να μειώσουμε τη χρήση φυσικού αερίου με αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από λιγνίτη, να είμαστε έτοιμοι και για πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

-Για το δημογραφικό, είμαστε 380.000 λιγότεροι στη χώρα. Τι θα κάνετε;
-Είναι ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση. Εμείς δώσαμε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, ρεκόρ κάναμε φέτος.

-Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Ερντογάν στην Πράγα και θα θέσετε την τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση με Μακρόν αύριο;
-Ναι, θα το θέσω στον Μακρόν, δεν θα πω ποτέ όχι σε συνάντηση με τον Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι θετική να κληθεί στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αν έρθει θα είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά. θα εξηγήσουμε γιατί είναι προκλητική η στάση της Τουρκίας.

-Γιατί τερατογένεση η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική που σας άσκησε ο κ.Βενιζέλος;
-Θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Να το φανταστούν αυτό οι πολίτες. Αν αυτό σήμερα απηχεί τη βούληση του λαού, έχω επιφυλάξεις. Να ξέρουν οι πολίτες τις συνέπειες. Η πρώτη κάλπη αποκτά τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά, λένε τι σημασία έχει, αφού θα πάμε στην δεύτερη. Θέλω να ξέρουν ότι, μαθηματικά τουλάχιστον, υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Πιστεύω ότι ο κ.Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι αλήθεια οι ίσες αποστάσεις.

Για τον κ.Βενιζέλο, τον σέβομαι ιδιαίτερα ως επιστημονική και πολιτική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Δεν ξεχνώ ότι και ο κ.Βενιζέλος είναι από τους δέκα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis.

-Νέα ερώτηση για τα ενεργειακά. Λύση δεν μπορεί να είναι επαρκής αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Γιατί καθυστέρησε τόσο η Ευρώπη; Μπορεί το κράτος μας να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες και για πόσο ακόμη; Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ό,τι και η Ισπανία;
-Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με ΦΠΑ 24,76, στη Μαδρίτη 31,93. Για ξέρουμε πόσο πληρώνει ο Μαδριλένος ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε το φυσικό αέριο, παρέμβαση στον δείκτη TTF συνολικά. Μπορούμε να στηρίξουμε γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά, με καλά χαρακτηριστικά, στηρίζεται στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις. Εχει σημειωθεί μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Πηγή: skai.gr