Όλοι βιώνουμε επώδυνα συναισθήματα κάποιες στιγμές στη ζωή μας. Κάποιες φορές είναι τόσο έντονα, που νομίζουμε πως δε θα τα ξεπεράσουμε ποτέ. Συναισθήματα όπως ανησυχία, άγχος, φόβος, πόνος, θυμός, απογοήτευση, απελπισία, ενοχές, ανεπάρκεια, υπερφόρτωση, μοναξιά.

Συναισθήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν. Με τι τίμημα όμως..

Για να μη νιώσουμε ανεπάρκεια, ίσως δεν προσπαθήσουμε ποτέ να καταφέρουμε κάτι σπουδαίο. Έτσι καταδικάζουμε τον εαυτό μας να μη νιώσουμε ποτέ την ικανοποίηση, τη χαρά της δημιουργίας και της επίτευξης.

Για να μη βιώσουμε την απόρριψη και τον πόνο που μπορεί να συνδέεται με αυτήν, μπορεί να μην νιώσουμε τον έρωτα και την αγάπη με τον άνθρωπο που θα θέλαμε.

Αποφεύγοντας να βιώσουμε λοιπόν επώδυνα συναισθήματα, αποφεύγουμε να βιώσουμε και τα αντίστροφα τους υπέροχα συναισθήματα.

Αν κάνουν την εμφάνιση τους αυτά τα επώδυνα συναισθήματα, κάποιοι άνθρωποι τα ανέχονται ή ακόμα χειρότερα, αρνούνται ότι τα νιώθουν. Ίσως κάποιοι να τα χρησιμοποιούν κιόλας για να δείξουν πόσα άσχημα ή δύσκολα περνάνε.

Καμία από τις παραπάνω συμπεριφορές όμως και τρόπους διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο, από το να νιώσουμε καλύτερα ή να αλλάξουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Η πηγή των συναισθημάτων μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τα συναισθήματα τα δημιουργούμε μέσα μας και το τι νιώθουμε κάθε δεδομένη στιγμή της ζωής μας, εξαρτάται από το νόημα που δίνουμε σε μια εμπειρία που βιώνουμε. Και το πως αναπαράγουμε αυτήν την εμπειρία στο μυαλό μας, θα καθορίσει το πως αισθανόμαστε.

Ο καθένας μας έχει θέσει κάποιους κανόνες, κάποια κριτήρια σε λειτουργία για το τι θέλουμε να συμβαίνει.

Τα συναισθήματα μας λοιπόν είναι αγγελιοφόροι ξεκάθαρων μηνυμάτων.

 

ΠΟΝΟΣ

Τα περισσότερα συναισθήματα Πόνου, πηγάζουν από την αίσθηση της Απώλειας.

Το συναίσθημα που κυριαρχεί ως συνέπεια στις μη λειτουργικές ανθρώπινες σχέσεις, προσωπικές και επαγγελματικές, είναι ο πόνος.

Όταν οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας, βιώνουμε ένα αίσθημα απώλειας και νιώθουμε πληγωμένοι. Είτε χάνουμε την εμπιστοσύνη μας, είτε το στενό δεσμό στη σχέση που είχαμε.

Όσο οξύμωρο και να φαίνεται, πολύ συχνά, είναι η απώλεια μιας μελλοντικής μας κατάστασης που μας προκαλεί πόνο. Μιας κατάστασης που είχαμε ονειρευτεί, είχαμε την προσδοκία, πως μπορούσαμε να ζήσουμε με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο δίπλα μας .

Ίσως πάλι να είναι μια επαγγελματική επιτυχία που δεν έχουμε κατακτήσει ακόμα.

Ίσως είναι η οικονομική άνεση που θα μας οδηγούσε να βιώσουμε όλα τα καλά της ζωής που αγοράζονται και δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το επίπεδο μα το προσδοκούσαμε να γίνει πιο άμεσα.

Νιώθουμε πόνο για κάτι που δεν είχαμε εξαρχής, μα είχαμε την προσδοκία να βιώσουμε.

Πόσοι είπατε κάποια στιγμή στη ζωή σας, πως δε θα ερωτευτείτε ξανά μετά από έναν χωρισμό και δεν ισχύει σήμερα?

Πόσοι σκεφτήκατε πως έχετε καταστραφεί οικονομικά, πως δε θα καταφέρετε να σηκώσετε ξανά κεφάλι, και δεν ισχύει σήμερα?

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τον τρόπο να επιβιώσουν και να συνεχίσουν στη ζωή τους μετά από μια απώλεια.

Διαχειρίζονται τον πόνο τους, χρησιμοποιούν το μήνυμα αυτού του συναισθήματος και κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους.

Και πολλές φορές το μέλλον τους είναι καλύτερο από αυτό που είχαν ονειρευτεί. Αρκεί να πάρουν το μήνυμα και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους.

Το μήνυμα του Πόνου είναι πως έχετε μια προσδοκία ή οποία δεν έχει εκπληρωθεί και νιώθετε το αίσθημα της απώλειας.

Αφού λοιπόν προσδιορίσουμε τι νιώθουμε και εκτιμήσουμε αυτό το συναίσθημα και το μήνυμα του μας μεταφέρει ο πόνος, ας δούμε τις πιθανές αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση.

 

1.      Είναι όντως αυτό που νομίζω?

  • Έχετε τους δικούς σας κανόνες για το πως θα θέλατε να είναι τα πράγματα και τι θεωρείτε αποδεκτό από εσάς να συμβαίνει. Αναλογιστείτε αν οι κανόνες σας έχουν εφαρμογή σε αυτήν την κατάσταση που βιώνετε. Ίσως να πρέπει να αλλάξετε την οπτική σας. Διαφορετικά ίσως βιώνετε πόνο χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο. Ίσως πρέπει να αλλάξετε λοιπόν τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και τί σημαίνει αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

 

2.      Με ποιόν τρόπο και ποια στιγμή μπορώ να επικοινωνήσω αυτό που με πληγώνει?

  • Αρχικά αναλογιστείτε αν έχετε επικοινωνήσει ξεκάθαρα τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες σας. Πολλοί πιστεύουν πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τους δικούς τους κανόνες και θα έπρεπε να γνωρίζουν. Μα αυτό δεν ισχύει. Οπότε αρχικά επικοινωνήστε τις προσδοκίες σας και επιθυμίες σας.
  • Ίσως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με διαφορετικό τρόπο. Δείξτε ενσυναίσθηση αρχικά προς τον άλλον και έπειτα επικοινωνήστε αυτό που νιώθετε και τι θέλετε να συμβαίνει. Αλλάξτε τον τρόπο που επικοινωνείτε τις επιθυμίες σας και τις ανάγκες σας σε κάποιον.
  • Ίσως απλά πρέπει να αλλάξετε το πότε επικοινωνείτε αυτό που νιώθετε και αυτό που θέλετε ιδανικά να συμβαίνει.

 

3.      Αλλαγή της συμπεριφοράς μου

  • Αλλάξτε τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια νέα συμπεριφορά και προς τα εσάς.
Χριστίνα Βελίδου
Personal Development Trainer
Christina Velidou (@christinavelidou) on TikTok | 12.9K Likes. 1.1K Followers. Personal Development Trainer, Certified Tony Robbins & Cloe Madanes USA.Watch the latest video from Christina Velidou (@christinavelidou).
www.tiktok.com