Οι καλές σπουδές του στο εξωτερικό θα μπορούσαν να αποτελέσουν “διαβατήριο” για ένα επαγγελματικό μέλλον που πάρα πολύ θα ζήλευαν. Οι πόρτες ήταν όλες ανοιχτές οι επαγγελματικές προτάσεις δελεαστικές για μισθούς μεγάλους και γρήγορη ανέλιξη στην επαγγελματική ιεραρχία. Όμως πριν πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις ο Κωνσταντίνος Μισιρλής ζύγισε άλλους παράγοντες. Όπως η αγάπη για τον τόπο του και η δύναμη που αντλεί όταν βρίσκεται κοντά σε αγαπημένα του πρόσωπα. Την  ώρα που πολλοί νέοι πτυχιούχοι με λαμπρά μυαλά αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό ο Κωνσταντίνος πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στον τόπο του τις Σέρρες όπου ξεκίνησε να ασχολείται με την νοσηλεία κατ`οίκον προσφέροντας υπηρεσίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και τους επιτρέπουν να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες στο οικείο τους περιβάλλον….

Της Ελένης Λαζάρου 

 

Aπό πού κατάγεσαι; 

Κατάγομαι από την πόλη των Σερρών.Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ.

 

Τι σπουδές έκανες και πού; 

Έχω σπουδάσει στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω τελειώσει φυσικός και έκτοτε έχω κάνει δύο μεταπτυχιακά ένα στη Βιοϊατρική μηχανική και ένα στη διοίκηση επιχειρήσεων.

 

Πώς ήταν η εμπειρία των σπουδών στο εξωτερικό και ποιες οι μεγαλύτερες διαφορές με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; 

Θεωρώ το εξωτερικό μεγάλο σχολείο . Πιο συγκεκριμένα πιστεύω πως η εντατικότητά του   αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος σε συνδυασμό με την απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό σε σχετικά νεαρή ηλικία ήταν ουσιαστικά και ο ακρογωνιαίος λίθος της προσωπικής μου εξέλιξης….

Είναι αλήθεια πως το βρετανικό σύστημα τουλάχιστον σε ακαδημαϊκό επίπεδο είναι αρκετά σκληρό και για αυτό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια “ελευθερίας” στους σπουδαστές του και αυτή πιστεύω είναι η μεγαλύτερη διαφορά με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια ουκ  ολίγες φορές συναντάμε καταξιωμένους  Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι με αφετηρία την Ελλάδα διαπρέπουν στο εξωτερικό . Μπορεί δηλαδή  το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα να επενδύει περισσότερο στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των νέων αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το εύρος και την ποιότητα των γνώσεων που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το  τελευταίο αποτελεί άλλη μία αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εκπαιδευτικών Συστημάτων. 

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι η διαβίωση μου στο εξωτερικό ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία λίγο σκληρή αλλά αλλά παράλληλα πολύ χρήσιμη σε ότι αφορά τη μετέπειτα πορεία μου.

 

Είχες επαγγελματικές προτάσεις όταν τελείωσες τις σπουδές σου; Και με τι προοπτικές εξέλιξης;

Επαγγελματικές προτάσεις υπήρξαν πολλές και καθ`όλη τη διάρκεια των σπουδών μου αλλά και μετά το πέρας αυτών οι περισσότερες εξ` αυτών αποτελούσαν και μία πρόκληση κάτι το οποίο το θεωρώ τελείως φυσιολογικό διότι χωρίς την ανάλογη πρόκληση δεν υπάρχει και η ανάλογη εξέλιξη .

 

Παρ’ όλα αυτά εσύ αποφάσισες να επιστρέψεις στην Ελλάδα. Γιατί πήρες αυτήν την απόφαση; 

Στην προκειμένη περίπτωση ίσως οι προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό να ήταν λίγο πιο άμεσες ή  καλύτερες αλλά τείνω να πιστεύω ότι η δημιουργία προοπτικών ήταν και είναι πάντα μία συνάρτηση πολλών παραγόντων με κυριότερους αυτούς της σκληρής δουλειάς και της συνεχούς μάθησης. Διότι στην Ελλάδα και γενικά στον ελληνικό τρόπο ζωής συναντά κάνεις δεσμούς που παρέμειναν και θα παραμείνουν ισχυροί στο πέρασμα του χρόνου όπως για παράδειγμα ο θεσμός της Ελληνικής οικογένειας και της φιλοξενίας. Θεωρώ τα τελευταία αξίες που σπάνια συναντά κανείς στο εξωτερικό ή  τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό συγκριτικά με την Ελλάδα. Επίσης αισθάνομαι πιο ολοκληρωμένος σαν Κωνσταντίνος όταν βρίσκομαι κοντά σε δικούς μου ανθρώπους και αυτό με τη σειρά του μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω να προσπαθώ και να αγωνίζομαι για το καλύτερο εστιάζω πάρα πολύ σε αυτό που αποκαλούμε σχέση μεταξύ δουλειάς ποιότητας ζωής ή αλλιώς work life Balance. Θεώρησα λοιπόν σε προσωπικό επίπεδο πάντα ότι η εξισορρόπηση αυτών των δύο ήταν περισσότερο ευαίσθητοι στον τόπο μου παρά στο εξωτερικό.

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα οι προοπτικές εξέλιξης ήταν το ίδιο ευοίωνες; 

Στην Ελλάδα  συγκεκριμένα μπορεί όντως οι προοπτικές εξέλιξης να μην είναι και οι πιο ενθαρρυντικές αλλά όπως προανέφερα για να είναι κάτι ευοίωνο προαπαιτείται και η ανάλογη επένδυση χρόνου και ενασχόλησης  πάνω σε αυτό. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα λοιπόν γνώριζα ότι οι συνθήκες που θα συναντούσα δεν θα ήταν και πιο ευνοϊκές αλλά αυτό δεν με αποθάρρυνε στιγμή από το να υποστηρίξω την απόφασή μου και να κυνηγήσω τα όνειρά μου.

 

Πώς ήταν το επαγγελματικό ξεκίνημα και τι κάνεις αυτήν την περίοδο;

Δούλεψα ένα εξάμηνο στην Αθήνα και αφότου επέστρεψα στις Σέρρες προς τα μέσα του  2021 αποφάσισα να ασχοληθώ με την υγεία και πιο συγκεκριμένα με την νοσηλεία κατ`οίκον  . Τον  Νοέμβριο του 2021 λοιπόν συστήθηκε η “Μisirlis care”  και έκτοτε ασχολούμαι με την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ`οίκον . 

 

Τι παροχές προσφέρει στους ηλικιωμένους ασφαλισμένους το πρόγραμμα που “τρέχεις”; Ποιοι είναι δικαιούχοι και πως μπορούν να επωφεληθούν;

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται κατ` οίκον φροντίδας συνταξιούχων και αποτελεί ουσιαστικά μία σύμβαση μεταξύ της εταιρείας μας και του ΕΦΚΑ  έχει ως σκοπό την επαναφορά συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων έτσι ώστε οι τελευταίοι να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα και φυσικά να αποφευχθεί η διακομιδή του σε κάποια κλειστή δομή φροντίδας . Απευθύνεται σε συνταξιούχους λόγω αναπηρίας ή γήρατος οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 78ο έτος της ηλικίας τους ή έχουν κλείσει με ποσοστό αναπηρίας του 67% και δεν λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 7.715 ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων αρκεί να πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές. Είναι ένα αρκετά ολιστικό και ευέλικτο πρόγραμμα καθώς περιλαμβάνει υπηρεσίες νοσηλευτή, ,οικιακής βοηθού αλλά και κοινωνικού λειτουργού οι οποίες ασφαλώς και παρέχονται κατ`οίκον χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση. 

 

Υπάρχουν στιγμές  που μετάνιωσες που επέστρεψες;

Δεν συνηθίζω να μετανιώνω για πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου παρά τις όποιες δυσκολίες που μπορεί να συναντούσα στην Ελλάδα για ένα πράγμα ήμουν σίγουρος : Μπορεί αν έμενα στο εξωτερικό να κέρδιζα κάτι παραπάνω από άποψη εμπειριών αλλά πολύ δύσκολα κάτι τέτοιο θα υπήρχε έναντι αυτών που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. 

 

Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλους νέους πτυχιούχους που βλέπουν ως μονόδρομο το εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο; Να επιστρέψουν; Υπάρχει ελπίδα και προοπτική στη χώρα μας για κάποιον που το θέλει και το προσπαθεί;

Καταρχάς χρειάζεται πολύωρη σκέψη η εγκατάσταση στο εξωτερικό δεν είναι ούτε κάτι απλό ούτε κάτι που ανά πάσα στιγμή μπορείς να ανακαλέσει σαν απόφαση. Παρόλα αυτά τα οφέλη είναι πολλαπλά πέρα από την πληθώρα θέσεων στην αγορά εργασίας η γνωριμία με μία διαφορετική κουλτούρα είναι ταυτόχρονα και μία πολύ καλή ευκαιρία για έναν νέο άνθρωπο να διευρύνει κατά πολύ τους ορίζοντές του .Θα έλεγα ότι το εξωτερικό ναι μεν  σε δοκιμάζει αλλά παράλληλα σε εξοπλίζει και με πολύτιμα εφόδια για μία καλύτερη σταδιοδρομία  . Η  συμβουλή που θα έδινα  σε κάποιον που επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό είναι πρώτα από όλα θα το σκεφτεί πολύ καλά και σε περίπτωση που αποφασίσει  να κάνει αυτό το βήμα να έχει “τις κεραίες του ανοιχτές”  έτσι ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτήν την εμπειρία. Σε ότι έχει να κάνει με το αν και κατά κάποιος να επιστρέψει στην Ελλάδα πιστεύω πως είναι καθαρά υποκειμενικό το ζήτημα.

 

Οι  συνθήκες στην Ελλάδα είναι αντίξοες αλλά για όσους σκέφτονται το” νόστιμον ήμαρ” προοπτικές θα υπάρχουν πάντα για αυτούς που είναι πραγματικά αποφασισμένοι να πετύχουν.  Εξάλλου όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός “αγαθά κόποις κτώνται”.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; 

Να συνεχίσω να εργάζομαι με πίστη και μεράκι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε όσους τις έχουν ανάγκη να αναπτύσσονται διαρκώς τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να κάνω και οικογένεια.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Κωνσταντίνο Μισιρλή ακολουθώντας τον στο facebook  https://www.facebook.com/misirliscare

 

Στο instagram https://www.instagram.com/misirliscare/

Kαι στην ιστοσελίδα  misirliscare.gr