Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και οι εφαρμογές της στην πραγματική ζωή είναι αναμφίβολα το πιο «hot topic» της χρονιάς που διανύουμε. Ανεξαρτήτως αν αναφέρεται κανείς σε προγνωστικά στοιχήματος, όπως αυτά παρουσιάζονται στο https://www.novibet.gr/blog/prognostika-stoixima ή σε κάποια άλλη έκφανση της καθημερινότητάς μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορούν τι σημαίνει για τον απλό άνθρωπο η ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτού του είδους.

Έχοντας μιλήσει με ειδικούς του χώρου των σπορ και του στοιχήματος, καταφέραμε να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από τις εξελίξεις στο χώρο. Φαίνεται πως ενώ το ΑΙ θα αυξήσει την επιρροή του στη βιομηχανία στα αμέσως επόμενα χρόνια, οι καλοί αναλυτές δεν θα ανησυχούν αν θα χάσουν τη δουλειά τους. Και αυτό γιατί η μηχανή μπορεί να αναλύσει άριστα τα δεδομένα και να παρουσιάσει διάφορα στατιστικά, δύσκολα όμως μπορεί να πιάσει τον παλμό των αποδυτηρίων, την φόρμα των ομάδων, τους τραυματισμούς, την ψυχολογία και τα κίνητρα προσωπικού επιπέδου. Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως πολλοί από τους γνωστούς tipsters είναι καλά δικτυωμένοι στο χώρο, ακούν πράγματα που δε θα γραφτούν ποτέ σε εφημερίδες και websites και μπορούν να τα μεταφράσουν όλα αυτά σε στοιχηματικές αναλύσεις. Όπως καμιά μηχανή δεν μπορεί να κάνει. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Άλλωστε, διαβάζοντας προγνωστικά ποδοσφαίρου σε σελίδες όπως η https://www.novibet.gr/blog/prognostika-podosfairou το καταλαβαίνουμε με την πρώτη ματιά. Οι άνθρωποι που εργάζονται στα κείμενα αυτά, εκτός από την εκτενή παρουσίαση στατιστικών και προϊστορίας, ξοδεύουν αρκετό μελάνι για να περιγράφουν τις ειδικές συνθήκες κάθε αναμέτρησης. Από τα κίνητρα των ομάδων (που πολλές φορές οι σελίδες ΑΙ αδυνατούν να εντοπίσουν), μέχρι τα προγνωστικά για τον καιρό, το άγχος των δύο ομάδων, τα παρασκήνια μετά τους τελευταίους αγώνες και πολλά ακόμα στοιχεία.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επαγγελματίες του χώρου αυτού που εμφανίζονται επώνυμα σε στοιχηματικές εκπομπές, σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Ή διατηρούν τις δικές τους στήλες σε ιστοσελίδες και εφημερίδες, όπου μάλιστα αρκετές φορές θα συνομιλήσουν με τους παίκτες για να απαντήσουν απευθείας σε ερωτήσεις σχετικά με τους αγώνες. Ή να τοποθετηθούν για τις επιλογές τους στα δελτία και να εξηγήσουν τα προγνωστικά τους. Η ανθρώπινη φύση πάντα εμπιστεύεται περισσότερο μια επώνυμη τοποθέτηση, γιαυτό και οι γνωστοί tipsters είναι περιζήτητοι. Ενώ αρκετοί από αυτούς απασχολούνται και σε μέσα που απαιτούν συνδρομή ώστε να έχει κανείς πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

Δεν αντιλέγουμε προφανώς στο ότι οι μηχανές θα κάνουν κάποια διαφορά στο παιχνίδι. Κυρίως στις πλατφόρμες του χώρου οι οποίες εκσυγχρονίζονται, γίνονται πιο ευπροσάρμοστες και καταλαβαίνουν καλύτερα τα θέλω του παίκτη. Χρησιμοποιούνται ήδη άλλωστε για να συγκεντρώσουν δεδομένα από το διαδίκτυο που μπορούν να βοηθήσουν στις αναλύσεις των αγώνων. Στατιστικά, Προϊστορία, Απουσίες και οτιδήποτε άλλο έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο. Αλλά ως εκεί. Η απάντηση του ίδιου του Chat GPT στην ερώτησή μας για τα ματς της Super League την Κυριακή που μας έρχεται αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση:

«Ως μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορώ να κάνε προβλέψεις για συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα. Ενώ μπορώ να αναλύσω δεδομένα και στατιστικά για να παρέχω πληροφόρηση, το αποτέλεσμα των αγώνων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η απόδοση των ομάδων, οι τραυματισμοί και άλλα απροσδόκητα στοιχεία. Είναι καλύτερο να παρακολουθήσετε τον αγώνα και να δείτε πως θα εξελιχτεί».

Η αρκετά αμυντική και συντηρητική απάντηση που διαβάσαμε παραπάνω μας κάνει να απορούμε αν τελικά οι αλγόριθμοι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ανάλυσης του στοιχήματος. Είναι πολλά τα θέματα που μπορούν να προκύψουν και να περιπλέξουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, η νομιμότητα και τα αυστηρά θεσμικά πλαίσια για το στοίχημα στις περισσότερες χώρες, δεν θα άφηναν μια μηχανή να παρέχει αυθαίρετα προγνωστικά και να βάζει σε κίνδυνο τα λεφτά του κόσμου. Χώρες όπως η Ελλάδα ελέγχουν αυστηρά το πλαίσιο ακόμα και για όσους θέλουν να παρέχουν προγνωστικά από σελίδες και άλλα μέσα. Όσοι επιθυμούν να το κάνουν και να συνεργάζονται με στοιχηματικές εταιρίες πρέπει να αποκτήσουν ειδική άδεια. Και αμφιβάλλουμε αν στην παρούσα φάση της εξέλιξης της βιομηχανίας ΑΙ, οι υπεύθυνοι των ιστοτόπων του είδους θα θέλουν να εμπλακούν σε ένα τέτοιο παιχνίδι.