Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Αθλητικα

Σέρρες - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, Γιώργος Βουλγαρούδης: Οι Σερραίοι αγκάλιασαν το ποδήλατο

Από τις 3 Ιουνίουπου τα κοινόχρηστα ποδήλατα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη των Σερρών κάτι άρχισε να αλλάζει . Με σύμμαχο τον καλό καιρό  περισσότεροι από 200 δημότες δοκίμασαν την βόλτα στους δύο τροχούς και φαίνεται πως απόλαυσαν την εμπειρία της εύκολης, δωρεάν μετακίνησης συνδυάζοντας την γυμναστική με την γρήγορη μετάβαση στον προορισμό τους δίχως άγχος για το πάρκινγκ… «
Το ποδήλατο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος μετακίνησης με πολλαπλά οφέλη. Μέσω της χρήσης του εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, ενώ αποτελεί ένα ευχάριστο και υγιεινό μέσο μεταφοράς, διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο και με ελάχιστο κόστος» λέει σε κάθε ευκαιρία ο Γιώργος Βουλγαρούδης - ιδρυτής και CEO της Brain Box  της  πρώτης εταιρείας που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του «bike sharing» όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας στη διάδοση της ποδηλατικής κουλτούρας. Ο Γιώργος Βουλγαρούδης μας δείχνει στα serraikanea.gr  πως μπορούν να χρησιμοποιούν οι Σερραίοι τα κοινόχρηστα ποδήλατα , εκτιμά πως λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους της πόλης μας  το ποδήλατο θα πρέπει να ενταχθεί στα βασικά μέσα μεταφοράς και εξηγεί πως αν αυτό γίνει θα μειωθεί η κίνηση και ο θόρυβος στους δρόμους ενώ θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση….

 

 6ea91fca-lena-lazarou-300x280

Της Ελένης Λαζάρου 

 

Καταρχήν έχετε εικόνα για τις πρώτες μέρες λειτουργίας του συστήματος των ποδηλάτων στην πόλη των Σερρών; 

Είμαστε χαρούμενοι καθώς η αρχική αποδοχή του συστήματος ποδηλάτων του Δήμου Σερρών είναι πολύ ικανοποιητική. Από την έναρξη του συστήματος στις 3 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουνίου, έχουν πραγματοποιηθεί 207 εγγραφές πολιτών και έχουν παραληφθεί 85 ηλεκτρονικές κάρτες. Με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου κατά το διάστημα αυτό έγιναν 469 ποδηλατοβόλτες. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν το σύστημα.

Σε πόσα σημεία υπάρχουν ποδήλατα και πως θα τα χρησιμοποιούν οι Σερραίοι; 

Ποδηλατα μπορεί να βρει κάποιος σε 5 σημεία στην πόλη των Σερρών. Στο κεντρικό πάρκο, στην πλατεία Ελευθερίας, στην αρχή και στο τέλος της οδού Εξοχήν καθώς και στο campus του ΑΤΕΙ Σερρών.  Ωστόσο για το καλοκαίρι ο σταθμός του ΑΤΕΙ δεν λειτουργεί.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα ποδήλατο θα πρέπει να κάνει εγγραφή στην διεύθυνση http://serres.easybike.gr δηλώνοντας κάποια στοιχεία του και στην συνέχεια εφόσον επιθυμεί να παραλάβει μια ηλεκτρονική κάρτα. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο αποστέλλοντας ένα SMS με χρέωση 0.25 ευρώ/ μνμ. Με την κάρτα του πλησιάζει ένα ποδήλατο και στην κλειδαριά που βρίσκεται κλειδωμένο προσεγγίζει την κάρτα του. Το ποδήλατο απελευθερώνεται και είναι έτοιμο για χρήση. Στο τέλος της βόλτας μπορεί να το αφήσει σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς.

Ποιο είναι το κόστος της μετακίνησης με ποδήλατο; 

Όλη η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν! Στόχος του Δήμου είναι η παρακίνηση των πολιτών για την χρήση ποδηλάτων ως ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον και σημαντικά βολικό ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας.

Ποιες είναι οι καινοτομίες του συστήματος μετακίνησης που έχετε σχεδιάσει;  

Το σύστημα είναι τελευταίας γενιάς και ενσωματώνει πολλές καινοτομίες τόσο στο ποδήλατο όσο και στους σταθμούς. Τα ποδήλατα ειναι ειδικής κατασκευής με ιδιαιτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ανθεκτικά στην δημόσια χρήση (εσωτερικές ταχύτητες, εσωτερικό δυναμό, quick release, σέλα μετακινουμενη μη αποσπώμενη, κλπ). Οι σταθμοί εχουν ειδικούς αισθητήρες αναγνώρισης της ταυτότητας των ποδηλάτων, LCD οθόνη ενημέρωσης, RF ID αναγνώριση με ασφάλεια, κλείδωμα στο μέσο του σκελετού του ποδηλάτου, λειτουργία με κάρτα και SMS και άλλα.


Πιστεύετε πως υπάρχουν δρόμοι κατάλληλοι στην πόλη των Σερρών για να κάνει κάποιος ποδήλατο; 

Οι Σέρρες ανήκουν στην κατηγορία των πόλεων που λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους μπορούν να εντάξουν το ποδήλατο στα βασικά μέσα μετακινησης. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και στοχος της Δημοτικής Αρχής ειναι η περαιτέρω ενίσχυση τους. Αυτό όμως προϋποθέτει την αποδοχή του μέσου από τους πολίτες!

Ποια θα ναι τα οφέλη από την χρήση των ποδηλάτων και πως πιστεύετε θα αλλάξει την ζωή και τις μετακινήσεις στις Σέρρες; 

Εφόσον το σύστημα γίνει αποδεκτό από τους πολίτες, σταδιακά τα οφέλη στην πόλη θα είναι εμφανή. Λιγότερη κίνηση στο κέντρο, λιγότερος θόρυβος, πιο σύντομες μετακινήσεις, καλύτερη εικόνα στην πόλη και μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους χρήστες των ποδηλάτων. Έρευνες δείχνουν ότι οι ποδηλάτες είναι καλύτεροι αγοραστές σε κέντρα πόλεων με κίνηση, καθώς έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια σε σχέση με οδηγούς αυτοκινήτων για να βλέπουν βιτρίνες, την αγορά, να σταματούν και να ψωνίζουν.

Είστε από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην διάδοση της ποδηλατικής κουλτούρας στην χώρα μας  και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη . Πιστεύετε πως στις Σέρρες υπάρχει αυτή η κουλτούρα; και πως θα μπορούσε να διαδοθεί περεταίρω και να φτάσουμε για παράδειγμα το επίπεδο της Καρδίτσας; 

Η ποδηλατική κουλτούρα σε κάποιες πολεις υπάρχει, αλλου καλλιεργειται και καθιερώνεται.  Οι Σέρρες έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αγκαλιάσουν το ποδήλατο. Ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία του Δήμου να παρέχεται δωρεάν, δεν βλέπω κανέναν λόγο για να μην το κάνουν. Και τα οφέλη θα φανούν άμεσα. Αποτελεί ευθύνη όλων η προστασία του συστήματος γιατί είναι ένα σημαντικό αγαθό για την μετακίνηση που παρέχεται δωρεάν.

Σε ποιες άλλες πόλεις αλλά και χώρες έχετε εγκαταστήσει  συστήματα αυτοματοποιημένης μίσθωσης ποδηλάτων ;

Η BrainBox από την ίδρυση της το 2008 έως και σήμερα έχει δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες από 45 πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό μεταξύ των οποίων όλες οι μεγάλες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καβάλα, Βέροια, Νάουσα, Κομοτηνή, κλπ), πόλεις στην Κύπρο, Πολωνία και Νορβηγία. Επίσης έχουμε κάνει μεγάλες συνεργασίες με πελάτες του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα οπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η εταιρία Cosmote, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η εταιρεία ενέργειας ΗΡΩΝ.

Στο βιογραφικό σας βλέπω πως “γεννηθήκατε στην  Θεσσαλονίκη και αντλείτε  την καταγωγή σας  από την Θεσσαλονίκη, με απώτερη την Κεντρική Μακεδονία.”...  Έχετε κάποια σχέση και με τις Σέρρες; 

Κατάγομαι από την Κεντρική Μακεδονία όμως από τον Νομό Θεσσαλονίκης. Τις Σέρρες τις γνωρίζω λόγω εγγύτητας με την έδρα της εταιρίας στην Θεσσαλονίκη και προσωπικό της εταιρίας που κατάγεται απο την περιοχή αλλά και από την πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Σερρών.

 

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα ποδήλατα; 

Η προσωπική μου ενασχόληση με θέματα καινοτόμων τεχνολογιών σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την κινητικότητα πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο Φυσικό του ΑΠΘ, έκανα ένα μεταπτυχιακό σε Τηλεπικοινωνιες στην Μ. Βρετανία και στην συνέχεια ξεκίνησα το διδακτορικό μου στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παράλληλα άρχισα να δουλεύω στο καινοτόμο project για την εποχή της αυτόματης πλοήγησης αυτοκινήτων.  Αποτέλεσμα ήταν η παρουσίαση του πρώτου συστήματος navigation στην Ελλάδα το 2000. Μερικά ετη αργότερα παρουσιάσαμε το 1ο σύστημα αποτύπωσης του κυκλοφοριακου φόρτου βασισμένο σε GPS μεγάλου στόλου οχημάτων. Απο το 2007 η μετακίνηση με εναλλακτικά μέσα οπως το ποδήλατο άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.  Αντίστοιχα οι νέες τεχνολογίες βοηθούσαν προς την κατεύθυνση αυτή! Έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω την μέχρι τότε εμπειρία μου σε ένα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο τομέα με οικολογικό πρόσημο. Σκεφτείτε ότι όταν κάναμε το 1ο σύστημα ποδηλάτων το 2009, το Λονδίνο δεν  είχε ακόμα σύστημα ποδηλάτων, κάτι που έγινε ένα χρόνο αργότερα, το 2010.

Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με το ποδήλατο; 

Σχέση ετών!!! Η αλήθεια είναι πως το λησμόνησα για αρκετά χρόνια όμως με αφορμή το project του bikesharing το ξαναθυμήθηκα και η αίσθηση είναι εκπληκτική. Λένε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που το ποδήλατο κερδίζει έδαφος, εκτός από τους προφανείς πρακτικούς, είναι και το γεγονός ότι ψυχολογικά μας θυμίζει πράγματα από την παιδική μας ηλικία. Εγώ το πιστεύω βαθιά αυτό και προσκαλώ ανθρωπους που έχουν να χρησιμοποιήσουν ενα ποδήλατο από παιδιά, να το κάνουν! Η αίσθηση είναι μοναδική!

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Γιώργος Βουλγαρούδης γεννήθηκε στην  Θεσσαλονίκη το 1970. Αντλεί την καταγωγή του από την Θεσσαλονίκη, με απώτερη την Κεντρική Μακεδονία. Ο πατέρας του εργάστηκε στον δημόσιο τομέα ως προϊστάμενος στην ΚΥΔΕΠ, η μητέρα του ήταν εκπαιδευτικός με ειδικότητα φυσικός. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Θεσσαλονίκη. Απέκτησε το πτυχίο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992, το MSc στις Τηλεπικοινωνίες από το University of Leeds 1997. Υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, με διατριβή σε θέματα επιχειρησιακής έρευνας. Υπηρέτησε την θητεία του το διάστημα 1994-95 στην Πολεμική Αεροπορία. Εργάστηκε στη “Siemens” ως project manager σε έργα ανάπτυξης των πρώτων σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έργα από το 1998 έως το 1999, στην “MLS Πληροφορική Α.Ε.” ως Διευθυντής του τμήματος τηλεματικής και Internet από το 1999 έως το 2005, στην “Compucon ABEE” ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας το διάστημα 2005-08. Το 2008 την “BrainBox Πληροφορική ΕΠΕ”, εταιρεία ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής που κατασκεύασε το “Easybike”, ένα σύγχρονο σύστημα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων τελευταίας γενιάς. Το “EasyBike” είναι το πρώτο και μεγαλύτερο αντίστοιχο σύστημα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και Κύπρο έως και σήμερα καθώς και ένα από τα πιο καινοτόμα στην Ευρώπη. Απευθύνεται σε δημόσιους φορείς και ιδρύματα που ενδιαφέρονται για ευέλικτα και οικολογικά μέσα συγκοινωνίας. Το “Easybike” μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες δημοσίων κοινόχρηστων ποδηλάτων, οι οποίοι διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνουν ποδήλατα αλλά και περιστασιακούς χρήστες όπου με την χρήση κινητού τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποδήλατα με αυτόματο τρόπο.

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.