Επικοινωνία: info@serraikanea.gr

Αθλητικα

Σέρρες, Μπάσκετ, Ίκαροι: Κακιούζης & Κουτσοκώστας μιλάνε στο Serressport για την άνοδο των Ικάρων στην Β’Εθνική !

Η επιστροφή των Ικάρων στην Β’Εθνική δεν άργησε καθόλου. Η ομάδα των Κακιούζη-Ρούλη χάρη σε μια εξαιρετική πορεία άξιζε την άνοδο από την Γ’Εθνική. Έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό, οι «κυανοκίτρινοι» πανηγυρίζουν την άνοδο ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες και το άδοξο τέλος του πρωταθλήματος εξαιτίας του Κορονοϊού.

 


Βάσει Ε.Ο.Κ, οι Ίκαροι ανέβηκαν σαν 5οι στην Β’Εθνική, κάτι το οποίο τους «αδικεί». Μια ομάδα με μόλις 3 ήττες (ΜΕΝΤ,Λεύκιππο,Πανσερραϊκό) ισοβαθμούσε στην 3η θέση με Πανσερραϊκό και ΜΕΝΤ και αυτό εξαιτίας του (-1) από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, καθώς και από το γεγονός ότι οι «κυανοκίτρινοι» είχαν κάνει το ρεπό τους. Και αυτό γιατί η Ε.Ο.Κ αποφάσισε να μην μετρήσει τα ρεπό στις ομάδες, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και στέρησε ανόδους σε ομάδες άλλων ομίλων.

 

Το καλοκαίρι όταν οι Ίκαροι έκαναν ριζική ανανέωση και στηρίχτηκαν σε νεαρούς αθλητές κανείς δεν περίμενε μια καταπληκτική πορεία και σίγουρα και ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν είχε στο μυαλό του κάτι τέτοιο. Ένα νεανικό σύνολο με την εμπειρία του coach (για πρώτη φορά σε ανδρική ομάδα) και παίχτη Γιάννη Κακιούζη, ήταν αρκετό για να κάνει το Σερραϊκό κοινό να αγαπήσει αυτό το νέο εγχείρημα.

 

 

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΤΩΝ

Το SSN ήρθε σε επικοινωνία με τον προπονητή και αθλητή, Γιάννη Κακιούζη και με μια από τις πολλές ανακαλύψεις της ομάδας, τον Πασχάλη Κουτσοκώστα σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την άνοδο των Ικάρων στην Β’Εθνική κατηγορία, που από του χρόνου αλλάζει ριζικά.

 

Γιάννης Κακιούζης: Δίκαια στην Β’Εθνική οι Ίκαροι. Ήξερα τις δυνατότητες των παιδιών. Από την πρώτη ημέρα πίστεψα ότι θα πάμε καλά. Δεν μου έκανε εντύπωση η απόφαση, απλά έχω μια απορία…

 

Κόουτς συγχαρητήρια για την άνοδο ήταν κάτι δίκαιο για μια ομάδα με ρεκόρ 13-3. Δυο λόγια σχετικά με αυτό.

 

Συγχαρητήρια καταρχάς σε όλους (παίχτες,προπονητές,διοίκηση) για το αποτέλεσμα, αυτό το οποίο έδωσε την δυνατότητα μετά τα τελευταία γεγονότα να βρίσκεται η ομάδα δίκαια στις προνομιούχες θέσεις, που της δίνουν την άνοδο στην Β’Εθνική.

Η ομάδα όταν σταμάτησε το πρωτάθλημα είχε ρεκόρ 13-3 και διεκδικούσε ακόμη το πρωτάθλημα. Δυστυχώς, με όλα αυτά που έγιναν έπρεπε να σταματήσουμε γιατί πάνω από όλα είναι η υγεία. Θα ήταν ωραίο να συνεχιζόταν αν γινόταν το πρωτάθλημα, αλλά μετά από τόσο μεγάλη (δίκαιη) διακοπή θα ήταν αδύνατο από πολλές πλευρές.

 

Οι Ίκαροι βάσει ρόστερ και αυτού του νέου εγχειρήματος, αποτέλεσαν την μεγάλη έκπληξη του πρωταθλήματος. Πως μια ομάδα που θα πάλευε για την σωτηρία της βρέθηκε να κάνει πρωταθλητισμό;

Βάσει των όλων όσων έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι και το τελικό ρόστερ που διαμορφώθηκε, κουβαλώντας και το -1 από την περσινή «τιμωρία», η ομάδα έθεσε στόχο την σωτηρία της κατηγορίας. Για κάποιον θεατή έτσι όπως το άκουγε και το έβλεπε σίγουρα θα είχε υποθέσει πως θα είναι πολύ δύσκολη η χρονιά, που ερχόταν.

Για εμένα, που ήξερα τα παιδιά δυο χρόνια και ήμουν συμπαίχτης τους, ήξερα πάρα πολύ καλά τι δυνατότητες έχουν και πόσο πολύ μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Αυτό μαζί με τις δυο προσθήκες του Καμπέρη και του Μπίλιου από την Θεσσαλονίκη φτιάχτηκε ένα σύνολο πολύ νεανικό και άπειρο. Τα παιδιά αυτά κλήθηκαν εκεί, όπου έπαιζαν λίγο ή καθόλου, ή απλά συμπλήρωναν μια ομάδα, να πάρουν ευθύνες και σημαντικούς ρόλους. Τους δίνω συγχαρητήρια και τους ευχαριστώ που με βοήθησαν και στα νέα μου καθήκοντα ακολουθώντας τις οδηγίες μου.

Από το πρώτο λεπτό της πρώτης ημέρας κατάλαβα πως η ομάδα θα πάει καλά, γιατί η διάθεση και το πάθος που έδειχναν ήταν τρομερό. Όταν δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν έμπειρο ψηλό να συμπληρώσει το ρόστερ, αποφάσισα να παίξω έχοντας τον διπλό ρόλο με την βοήθεια του Πασχάλη Ρούλη, βοηθώντας τα παιδιά που τα έδιναν όλα στο γήπεδο.

Η πρώτη φορά που ανέλαβες μια ομάδα ως προπονητής, ενώ ταυτόχρονα ήσουν και παίχτης της. Ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ δύσκολος. Ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας;

 

Δημιουργήσαμε επομένως ένα σύνολο, το οποίο δούλευε σκληρά, είχε τρομερή χημεία και περνάγαμε καλά κάθε μέρα. Όταν καταφέρνει κάποιος όλο αυτό, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα βγει στα παιδιά και στα αποτελέσματα. Άκουγα μέσα στην χρονιά «αν δεν ήταν ο Κακιούζης που παίζει», «αν δεν έπαιζε θα έπεφταν». ΑΔΙΚΟ για τα υπόλοιπα παιδιά. Το μπάσκετ παίζεται με 12 παίχτες, οι οποίοι προπονούνται καθημερινά. Δεν παίζεται από ένα παίχτη όσο καλός ή έμπειρος και αν είναι. Και σίγουρα επειδή γνωρίζω τον εαυτό μου, αν δεν άνηκα σε μια ομάδα που να «γουστάρω» δεν θα μπορούσα να παίξω. Αν δεν είχα αυτούς τους παίχτες-συμπαίχτες δεν θα κατάφερνα τίποτα από μόνος μου. Και τους πίεσα  πάρα πολύ ίσως και με σκληρό τρόπο πολλές φορές και όμως ήταν όλοι εκεί. Εκτός από τον Κεμανετζή Βαγγέλη, ο οποίος παράτησε / άφησε για προσωπικούς λόγους την ομάδα, το οποίο θεωρώ προσωπική αποτυχία. Ίσως δεν κατάφερα να τον προσεγγίσω, να τον εντάξω στο κλίμα της ομάδας.

 

Η φετινή πορεία της ομάδας έδειξε ότι οι Ίκαροι μπορούν να βασιστούν στο μέλλον σε νεαρούς αθλητές. Σαν προπονητής και του εφηβικού τμήματος θεωρείς πως κάτι τέτοιο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα;

 

Αν δει κάποιος τα ρόστερ στην Γ’Εθνική, όπου παίξαμε εμείς, θα δει ότι το 90% των παιχτών είναι νεαροί. Το έχουν καταλάβει οι ομάδες και φτιάχνουν ρόστερ με νέους παίχτες ακόμη και με εφήβους, πλαισιωμένοι από δυο έμπειρους παίχτες.

Το θέμα που δημιουργείται είναι το πως το έχουν καταλάβει οι νέοι παίχτες. Είναι αυτό που έλεγα στους παίχτες μου φέτος. Η ομάδα δίνει ευκαιρίες (πολύ περισσότερες από ότι ήταν κάποτε), στον καθένα από εσάς και πρέπει να είστε έτοιμοι να αποδείξετε ότι μπορείτε, ότι το θέλετε. Ευκαιρίες όχι στον αγώνα μόνο, αλλά κυρίως κάθε μέρα στην προπόνηση. Αν δεν κάνει κάποιος προπόνηση πως θα είναι έτοιμος να παίξει στο ματς!

 Χρόνος δεν χαρίζεται, αλλά ευκαιρίες. Μην τα μπερδεύουμε…

 

Τέλος θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με το γεγονός πως η Ε.Ο.Κ δεν μέτρησε τα ρεπό στις ομάδες και έχει στερήσει μέχρι και ανόδους. Οι Ίκαροι για παράδειγμα με 3 ήττες τερμάτισαν στην 5η θέση.

 

Είμαι ένας παίχτης που έχω ζήσει πολλά στον χώρο αυτό. Το 2008 από μια άλλη απόφαση της Ε.Ο.Κ τότε με την ομάδα της Δάφνης δεν ανεβήκαμε στην Α1 ως 3οι. Υπήρχε η απίθανη περίπτωση του Πανοράματος, το οποίο δεν μπόρεσε να ανέβει στην Α1 και ανέβασαν την Καβάλα από την Γ’Εθνική και χωρίς ούτε καν να έχει ανέβει. Είχε τερματίσει 4η νομίζω. Είναι κάτι το οποίο ακόμη ενοχλεί όλους μας. Επομένως, όταν γίνονται τέτοια πράγματα όπως και το φετινό, να μην αφαιρούνται τα ρεπό από όλες τις ομάδες για να βγει η δίκαιη και σωστή βαθμολογία. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση μετά από αυτά που έζησα εγώ και οι υπόλοιποι συμπαίχτες μου στην Δάφνη. Έχω να πω όμως, ότι επειδή εδώ στις Σέρρες το προσπερνάμε εύκολα, η ΜΕΝΤ ήταν παρόμοια ομάδα με εμάς. Με την σωστή βαθμολογία (μείον τα ρεπό δηλαδή) ήταν 3η και της δίνω συγχαρητήρια για αυτό και εμείς 4οι σε ισοβαθμία. Τέλος, η Ε.Ο.Κ έβγαλε μια απόφαση. Τι και πως δεν με απασχολεί. Η δική μου απορία είναι ,οι ομάδες που ευνοήθηκαν από τα ρεπό που δεν μετρήθηκαν και πήραν την θέση κάποιας άλλης…Νιώθουν δικαίωση; Ικανοποίηση; Πανηγυρίζουν; Απλή απορία…

Πασχάλης Κουτσοκώστας : Ανταγωνιστική κατηγορία. Δείξαμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Εξαιρετικό κλίμα και καθημερινή σκληρή δουλειά στην προπόνηση ο βασικός λόγος της πορείας αυτής.

 

Συγχαρητήρια για την άνοδο Πασχάλη. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά η ομάδα έκανε εξαιρετική πορεία και έχασε μόλις 3 φορές. Ένα σχόλιο σχετικά με αυτό.

Ναι, όντως η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη. Η κατηγορία φέτος απαρτιζόταν από ομάδες σχετικά ίδιας δυναμικότητας, κάτι που την έκανε ακόμα πιο δύσκολη από την άποψη ότι έπρεπε να είσαι σοβαρός σε κάθε παιχνίδι και να μην υποτιμάς κανέναν αντίπαλο. Εμείς σαν ομάδα πιστεύω ότι ήμασταν συγκεντρωμένοι σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος μέχρι να σταματήσουμε λόγω κορονοϊού και δείξαμε μεγάλη σοβαρότητα με τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κάνουμε μόλις τρεις ήττες σε 16 παιχνίδια.

Η ομάδα σταμάτησε με ρεκόρ 13-3 και είχε κάνει και το ρεπό της. Μπορούσε πιστεύεις να ανέβει αγωνιστικά και μετά από τις 8 αγωνιστικές, που είχαν απομείνει;

 
Δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά με υποθέσεις, όμως εφόσον μου τέθηκε αυτή η ερώτηση θα απαντήσω. Γενικά, πιστεύω ότι η ομάδα λόγω των συχνών διακοπών των αγωνιστικών και προσπαθώντας να κρατηθεί σε αγωνιστική φόρμα κουράστηκε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι με την προετοιμασία που είχαμε κάνει στην αρχή της χρονιάς και την προπόνηση που κάναμε κάθε εβδομάδα στη διάρκεια της χρονιάς ήμασταν σε θέση να κρατήσουμε ψηλά την απόδοσή μας μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Με βάση αυτά η απάντηση είναι ναι θα μπορούσαμε να τερματίσουμε σε μία από τις πρώτες δύο θέσεις και να διεκδικήσουμε έτσι την άνοδο στη Β’ Εθνική σε μία ολοκληρωμένη σεζόν.
Αποτέλεσες έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ομάδας σε αυτή την προσπάθεια. Εσύ όπως και άλλα παιδιά με λιγότερο χρόνο συμμετοχής τις προηγούμενες περιόδους βγήκατε μπροστά και βοηθήσατε την ομάδα όταν χρειαζόταν. Ένα σχόλιο σχετικά με αυτό..


 
Σίγουρα όλα τα παιδιά φέτος ήταν πρωταγωνιστές, καθώς το ρόστερ μας δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτό το γεγονός ίσως να μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της κατηγορίας κάτι που πιστεύω ότι καταφέραμε. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την σκληρή προπόνηση που γινότανε κάθε εβδομάδα υπό την επίβλεψη των προπονητών μας Γιάννη Κακιούζη και Πασχάλη Ρούλη. Όσον αφορά, τώρα το χρόνο συμμετοχής στις προηγούμενες χρονιές δεν πιστεύω ότι φέτος είχαμε να δώσουμε περισσότερα πράγματα από ότι τις προηγούμενες αλλά θεωρώ ότι μας δόθηκε μία πραγματική ευκαιρία φέτος να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο γήπεδο και εν τέλει νομίζω ότι το καταφέραμε.
Η φετινή ομάδα των Ικάρων απαρτιζόταν από νεαρούς αθλητές ως επί των πλείστων. Ποιο το κλίμα της ομάδας καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς;
 
Ναι, η αλήθεια είναι ότι φέτος είχαμε ένα χαμηλό μέσο όρο ηλικίας κάτι που ίσως να μας βοήθησε να δεθούμε σαν ομάδα μέσα στην χρόνια. Το κλίμα όλη τη χρονιά ήταν εξαιρετικό χωρίς εντάσεις τόσο στα αποδυτήρια όσο και στο παρκέ. Και αυτό ήταν κάτι που συνέβαλε στην καλή πορεία της ομάδας σε συνδυασμό με την τυπικότητα της διοίκησης και την επαγγελματική αντιμετώπιση από τους προπονητές.
 
Το SSN ευχαριστεί θερμά τον coach και παίχτη, Γιάννη Κακιούζη και τον 21χρονο Forward, Πασχάλη Κουτσοκώστα για την άμεση ανταπόκριση και την ωραία συζήτηση…
 
 
*Φώτο-πηγή: www.anexartitos.gr

Τα www.SerraikaNea.gr είναι μια διαδικτυακή ενημερωτική πύλη με ειδήσεις που αφορούν στις Σέρρες.