Οι αθλητές έχουν κάποιες πρόσθετες προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση του άσθματος. Όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αποφυγή εκλυτικών παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Αλλά πρέπει επίσης να ενδιαφέρονται για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της ίδιας της άσκησης – ακόμη και αν δεν έχουν καθόλου άσθμα.

 

Αν είστε αθλητής, μπορεί να ανησυχείτε για το αν το άσθμα σας θα επηρεάσει την απόδοσή σας. Θα σας κάνει πιο αργούς ή λιγότερο αποτελεσματικούς; Η απάντηση είναι μάλλον όχι – εκτός αν το αφήσετε να ξεφύγει από τον έλεγχό σας.

 

Το άσθμα είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών που δυσκολεύει την αναπνοή. Όταν τα άτομα με άσθμα εκτίθενται σε ορισμένους εκλυτικούς παράγοντες – όπως ο κρύος αέρας και η μούχλα – οι αεραγωγοί τους φλεγμαίνουν και διογκώνονται, δυσκολεύοντάς τους να αναπνεύσουν κανονικά μέχρι ο οργανισμός τους να απαλλαγεί από τον εκλυτικό παράγοντα που προκαλεί τα συμπτώματα. Οι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Κρύος αέρας

 

Ξηρός αέρας

 

Ακάρεα σκόνης σε κλινοσκεπάσματα και χαλιά (σκαθάρια χαλιών)

 

Σπόροι μούχλας σε μπάνια και κουζίνες (μύκητες)

 

Οι αθλητές δεν είναι πιο επιρρεπείς στο άσθμα από τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ορισμένοι αθλητές μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα λόγω των απαιτήσεων που τίθενται στον οργανισμό τους.

 

Σε γενικές γραμμές, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενη χρήση των ίδιων μυών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα άσθματος από εκείνους που δεν το κάνουν. Για παράδειγμα, τα άτομα που συμμετέχουν στην πάλη ή στην άρση βαρών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτώματα άσθματος.

 

Οι αθλητές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

 

Θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι παραμένουν καλά ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, επειδή προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό των αεραγωγών.

 

Οι αθλητές θα πρέπει να αποφεύγουν τα ερεθίσματα που προκαλούν αλλεργίες (όπως η γύρη) εάν έχουν αλλεργίες που προκαλούν συμπτώματα άσθματος. Τα εμβόλια για αλλεργίες μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή των αλλεργιογόνων παραγόντων από το να προκαλέσουν κρίση κατά τη διάρκεια της άσκησης ή του αγώνα.

 

Εάν έχετε άσθμα, ο γιατρός σας θα βρει τι το προκαλεί και θα σας δώσει φάρμακα για να το κρατήσει υπό έλεγχο. Τα σωστά φάρμακα λειτουργούν καλύτερα αν λαμβάνονται κάθε μέρα όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Εάν έχετε συχνά σοβαρές κρίσεις άσθματος, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να σας δώσει φάρμακα ταχείας ανακούφισης τα οποία εισπνέονται με ειδικά μηχανήματα όπως ο νεφελοποιητής, δείτε περισσότερα από την Germanos Medicals , κατά τη διάρκεια μιας κρίσης για να σταματήσει αμέσως ο συριγμός και ο βήχας.